Slovenija
2 ogledov

V Gorenju dosegli dogovor

1/38
Žurnal24 main
Sindikat Gorenja in uprava sta dosegla dogovor. Ta med drugim prevideva izplačilo 150 evrov neto draginjskega dodatka, če se delavci vrnejo za stroje.

Sporazum so načeloma podprli tudi predstavniki delavcev, vendar ga še niso podpisali, saj ga morajo najprej predstaviti zaposlenim. 

 

Sivi eminenci se majejo tla

Po naših zanesljivih informacijah bodo na prvi skupščini delničarjev Gorenja zamenjani predstavniki države in paradržave v nadzornem svetu družbe: Jože Zagožen, Peter Ješovnik in Ivan Atelšek, siva eminenca šaleškega lobija. Možna je tudi menjava uprave, čeprav je to po ocenah poznavalcev še prezgodaj.

Proizvodnja se bo tako jutri zjutraj ob šestih znova začela, koliko delavcev pa bo zares prišlo na svoja delovna mesta, pa še ni znano. Po neuradnih informacijah je izplačilo draginjskega dodatka pogojeno z vrnitvijo delavcev za stroje in nemoteno proizvodnjo. Če se ne bodo, bo dogovor padel v vodo.
Ta predvideva prehod na 40-urni delovnik s 1. oktobrom in izplačilo draginjskega dodatka, pojasnjuje tiskovna predstavnica Gorenja Uršula Menih Dokl . Do tega ne bodo upravičeni le delavci v proizvodnji in neposrednih podpornih procesih z najnižjimi plačami, ampak tudi zaposleni, ki so na čakanju doma. Prav tako je dogovorjeno, da se začnejo pogovori z vodstvom družbe za določitev plačne politike v letih 2009 in 2010.

Ne bo šikaniranj
Menih Doklova je na vprašanje, ali so delavci zahtevali povišanje plač v višini 150 evrov neto, uprava Gorenja pa jim je bila pripravljena ponuditi 60 evrov neto, odgovorila, da so predlogi šli v drugo smer.

Predsednik Gorenjeve uprave Franjo Bobinac je predstavnikom sindikata in delavcev obljubil, da nihče od delavcev, ki so sodelovali pri prekinitvi proizvodnje, ne bo utrpel nobenih posledic oziroma ne bo šikaniran. Vsi predlogi uprave bi, tako Zeba, veljali za vsa Gorenjeva podjetja v Sloveniji.

"Žal nam je, da se je to zgodilo ravno zdaj, ko že beležimo rast in postopoma saniramo razmere. Morda bi bili z zvišanjem plač deležni aplavza, po drugi strani pa bi nas delničarji vprašali, ali smo pri zdravi pameti in ali vemo, kaj delamo, saj to lahko pahne podjetje v veliko izgubo," je povedal Bobinac.


"Lopovi, lopovi"
"Lopovi, lopovi, lopovi," je bilo včeraj slišati iz grl kakšnih osemsto Gorenjevih delavcev, ki so se, nekateri že drugi dan, zbrali pred glavnim vhodom v tovarno. Še glasnejši so bili, ko sta iz upravne stavbe pred delavce stopila predsednik uprave Bobinac in sindikalist Dušan Semolič.

"Zdaj pa prosim tiste štiri predstavnice delavcev, da stopite iz množice in same poveste predsedniku uprave, kakšne so vaše zahteve," je Semolič izzval štiri delavke, ki so nato res pojasnjevale svoje stiske in zahteve.

Plača ali štipendija?
"Vaš očitek, da smo nekateri Gorenjevi delavci zakreditirani in imamo zato tako nizke plače, ne zdrži. Pred enim mesecem sem po 23 letih dela v Gorenju doživela veliko ponižanje. Prišla sem v banko in prosila za kredit, da bi svojim otrokom omogočila počitnice. Njihov odgovor je bil, da nisem kreditno sposobna. In gospa me je celo vprašala, ali imam to štipendijo ali osebni dohodek," je dejala Jasmina, ena od štirih delavk, ki je upravo prosila, naj delavcem prisluhne in se z njimi začne pogovarjati.

In nato so se pogajanja za zaprtimi vrati začela. Čeprav je bilo slišati, da so delavci medtem razpustili sindikat, se to vendarle ni zgodilo.


Delavci so zahtevali svoje pravice. © BOBO

 
Tehnične napake pri izplačilu
Povod za proteste naj bi bile tehnične napake pri izplačilu plač. Tako so delavci nekaj obratov prešli z 32-urnega na 36-urni delavnik, a so bili še vedno plačani za prvega, je v torek pojasnil predsednik sindikata SKEI v Gorenju Ivan Sotošek .

Dodatne težave pa so povzročile še neizplačane subvencije. Nekateri delavci, ki so bili na čakanju, so prejemali subvencije, ko so začeli delati, pa do njih niso bili več upravičeni. Kot so pojasnili delavci, imajo nekateri tudi 180 nadur, ki niso bile plačane.

Vodstvo Gorenja je sicer že v torek zagotovilo, da so napake odpravili in da so razliko na tekoče račune delavcev že nakazali. Po besedah tiskovne predstavnice Uršule Menih Dokl je pri 97 delavcih pri obračunu plač za avgust prišlo do tehnične napake, saj jim ni bil obračunan dodatek za stalnost.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.