Slovenija
5 ogledov

V Gorjah gradijo s polno paro

Gorjanski župan Peter Torkar na gradbišču v Spodnjih Gorjah, kjer gradijo komuna Žurnal24 main
Nova pošta in občinska stavba do novembra. V Spodnjih Gorjah gradijo kanalizacijo. Prihodnje leto nova knjižnica. Uspešni pri pridobivanju državnega denarja.

Zgornje Gorje. V nekdanji stavbi Mercatorja v občini Gorje so danes začeli graditi novo pošto, v njej pa bodo tudi prostori občine, turistično-informacijski center (Tic) in večnamenska dvorana.

Občina Gorje in Pošta Slovenije sta odkupili omenjeno stavbo za 120 tisoč evrov, v njej pa bodo uredili upravno središče, ki ga v tej občini ni, poleg tega so prostori zdajšnje pošte premajhni, neustrezni pa so tudi prostori občinske uprave. "Težko čakamo še na prostor za Tic, gorjanska društva pa na novo večnamensko dvorano. Velika pridobitev za občane bo nova pošta in poleg tega bo vse našteto na eni lokaciji," je za Žurnal24 dejal gorjanski župan Peter Torkar.

Gradnji pošte naj bi predvidoma konec avgusta sledila tudi gradnja preostalih prostorov, kajti občina ta čas še čaka na odobritev denarja kmetijskega ministrstva.

Celoten projekt, ki ga financirata občina in Pošta Slovenije, bo stal 480 tisoč evrov, od tega mora občina zagotoviti 270 tisoč evrov, pri čemer računajo, da bodo uspeli pridobiti 85 odstotkov tega zneska z državnim denarjem. Gradnja bo končana do začetka novembra, v zdajšnjih prostorih pošte in občine pa bodo uredili sodobno knjižnico, saj ta zdaj deluje v povsem neprimernih in premajhnih prostorih, kamor zaradi strmih stopnic starejši in invalidi ne morejo.

"Dela bomo začeli prihodnje leto, denar pa bomo poskušali dobiti prek razpisa kulturnega ministrstva," je pojasnil župan.

Spodnje Gorje, gradnja, komunalna infrastruktura | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 mainZ dobrimi projekti do denarja
Gradbišče je ta čas tudi v Spodnjih Gorjah, kjer v okolici Fortune gradijo komunalno infrastrukturo. Obnovili bodo vodovod, uredili meteorno in fekalno kanalizacijo, postavili javno razsvetljavo in cesto v tem naselju na novo asfaltirali ter z namestitvijo vodnih hidrantov poskrbeli za požarno varnost. Dela bodo stala 220 tisoč evrov, od tega je občini uspelo pridobiti 85 odstotkov državnega denarja, zaključena pa bodo oktobra.

Kot je poudaril Torkar, bo s tem komunalno opremljena dobra polovica občine, prihodnje leto pa bodo komunalno infrastrukturo zgradili tudi v vaseh Grabče, Krnica, Hotunje in Zabrezno. Še ta mesec bodo na svoj račun prišli stanovalci novega naselja v Spodnjih Gorjah, saj bodo končno dobili javno razsvetljavo, ki bo stala 70 tisoč evrov, in tudi v tem primeru je večino denarja zagotovila država.

Gorjanska občina je pri pridobivanju državnega in evropskega denarja ena od uspešnejših občin v Sloveniji, na vprašanje, kako jim to uspeva, pa župan odgovarja: "Ne glede na dejstvo, da smo majhna in mlada občina, ki deluje šele štiri leta, in da smo v občinski upravi le štirje zaposleni, redno spremljamo programe ministrstev in jim sledimo s svojimi projekti, ki so večinoma pripravljeni dovolj kakovostno, da dobimo želeni denar."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.