Slovenija
28 ogledov

V gozdu lani umrlo 21 ljudi

izsekavanje gozda, deblo, sekanje, gozd, Indonezija Žurnal24 main
Lani se je pri delu v gozdu smrtno ponesrečilo 18 zasebnih lastnikov gozdov in trije profesionalni delavci, kar je krepko nad večletnim povprečjem. Samo letos je umrlo že pet ljudi.

V povprečju se je v zadnjih letih pri delu v gozdu ponesrečilo devet lastnikov gozdov letno, zato so podatki za lani in letos toliko bolj skrb vzbujajoči. Zavod za gozdove zato opozarja vse, ki sami izvajajo dela v svojem gozdu, naj bodo pri tem skrajno previdni, saj je to delo eno najbolj nevarnih opravil.

Konec tega meseca bo zavod organiziral tudi brezplačne tečaje varnega dela v gozdu, ki jih bodo financirali iz sredstev programa razvoja podeželja. Ob tem na zavodu priporočajo, da vsak posameznik realno oceni, ali je za sečnjo in spravilo lesa dovolj usposobljen in opremljen.

Kot so pred kratkim opozorili na zavodu, zaradi trenutne finančno-gospodarske krize vse več ljudi, tudi tisti, ki prej niso opravljali teh del, izkorišča gozd. Največkrat pa so to posamezniki, ki na delo niso ustrezno pripravljeni, še manj pa zanj usposobljeni.

Delavci podcenjujejo nevarnost

Večina nesreč se zgodi zaradi podcenjevanja nevarnosti pri delu v gozdu, zaradi neuporabe osebne varstvene opreme za to delo, nepoznavanja tehnik dela, zastarelih ali slabo vzdrževanih delovnih naprav in slabe psihofizične pripravljenosti izvajalcev dela.

Analize zadnjih let so pokazale, da je le osem odstotkov tistih, ki so se smrtno ponesrečili, uporabljalo osebno varovalno opremo.

Ugodne morajo biti tudi vremenske razmere

Na zavodu zato svetujejo, naj se sečnje in spravila lotijo le primerno usposobljeni in primerno opremljeni posamezniki. Dela morajo izvajati le v lepem vremenu in v ugodnih vremenskih razmerah. Pri delu je obvezna uporaba osebne varovalne opreme – zaščitna čelada, zaščitne rokavice, ustrezna obutev, zaščitne protivrezne hlače ter dobro viden delovni jopič.

Del v gozdu nikoli ne smemo izvajati sami, pri tem pa je treba paziti na primerno varnost vseh, ki delajo skupaj. Pri sebi moramo vedno imeti prvo pomoč in mobilni telefon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.