Slovenija
43 ogledov

V grob le v vročini

Pokopališče Anže Petkovšek
Pogrebi. V Kopru pokopavajo le od 12. do 15. ure.

“Ta teden sem bil na pogrebu v Kopru in kar nekaj ljudi se je zelo slabo počutilo. Kako ne, ko pa je potekal v najhujši vročini. Na tamkajšnji občinski komunali, ki ima monopol, se namreč niti v teh izjemno vročih dneh ni mogoče dogovoriti, da bi bili pogrebi proti večeru. Zunaj delovnega časa jih pač nimajo,” nas je opozoril ogorčen bralec. Na koprski komunali so nam potrdili: pokope, kot določa občinski odlok, opravljajo le od 12. do 15. ure. “Po vaseh, kjer jih opravljajo sami, pa lahko tudi sami določijo termin,” so dodali.

Drugje bolj življenjski

V Izoli in Piranu je drugače. “Načeloma pokopavamo do 17. ure. Če pa stranke želijo, da pogreb opravimo zunaj delovnega časa ali v soboto, zaračunamo dodatnih sto evrov oziroma še okoli polovico cene pogreba. Čeprav smo poleti kar fleksibilni in gremo v tej vročini ljudem na roke, smo razumevajoči in čisto striktno tega dodatno ne zaračunavamo,” je povedal Aljoša Pucer iz Okolja Piran.

Na ljubljanskih Žalah pa povsem sledijo željam uporabnikov njihovih storitev; na njihovi spletni strani je mogoče razbrati, da pogrebi potekajo od 9. ure. “Ob 16. uri je načeloma zadnji, če pa stranke želijo, da obred opravimo kasneje, zunaj delovnega časa, jih to stane dodatnih 200 evrov,” so povedali.

Komentarjev 1
  • zdrej 08:43 23.avgust 2012.

    Ma to mi je ena od gluposti našega sistema. Ob 15. uri je večina v službi, tisti, ki smo v službi v bolj oddaljenih krajih tako moramo oditi iz službe že malo po 12. uri. Namesto, da bi bili pogrebi ...prikaži več recimo od 16.-18. ure, kar bi omogočalo manj izpada gospodarstvu, pogrebniki bi pa imeli čas za kakšne opravke tekom dneva.