Slovenija
134 ogledov

V Hitu je tokrat počilo zaradi napitnin

Ljubo Rojc iz SIDS (desno) je kritičen tudi do strategije Hita, v kateri naj bi Žurnal24 main
Če pogajanja z upravo ne bodo uspešna, bo v nedeljo delo v Hitovih igralnicah spet zastalo.

Nezakonitost je v tem, da napitnina ni bila izplačana v takšnem obsegu, kot predvideva zakon, ampak le v višini 80 odstotkov,” je včeraj povedal Ljubo Rojc iz Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS) v Hitu.

Ureditev delitve napitnin je ena od osmih stavkovnih zahtev SIDS, sicer bodo igralniški delavci v nedeljo stavkali. Rojc je pojasnil, da so plače v igralništvu odvisne predvsem od napitnin. “To, da je naša plača višja od povprečja v Sloveniji, drži, a pred leti je bila bistveno višja, saj se nam plače znižujejo zadnjih 12 let,” je dodal.

Vse zahteve pomembne
Predstavniki SIDS, ki ima v družbi z več kot 1.700 zaposlenimi 702 člana, so zagotovili, da so vse zahteve enako pomembne, saj se nanašajo na nižanje plač, ukinjanje določenih pravic, spremembe urnika, enostranske odločitve uprave in drugo. Če dogovora ne bo, bodo stavkali tudi 15. in 22. maja.

Uprava zaskrbljena
Ker menimo, da bi bila takšna delitev v nasprotju z zakonom, smo zaprosili za tolmačenje 91. člena zakona o igrah na srečo. Na obrazložitev še čakamo, zato napitnino delimo v skladu s predhodnim zakonom po ključu 80:20,” je glede napitnin povedal Uroš Kravos, član Hitove uprave. Glede napovedi stavke je pojasnil, da se v SIDS očitno ne zavedajo, v kakšnem položaju je družba. “Namesto da bi se ukvarjali s problemi, ki so na trgu, in obvladovanjem konkurence, se moramo s problemi znotraj hiše,” je sklenil v pričakovanju pogajanj 
s sindikalisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.