Slovenija
161 ogledov

V Hotelih Bernardin danes stavka

Hoteli Bernardin poslujejo v rdečih številkah, se zadolžujejo, prodajajo premože Žurnal24 main
Delavci v Hotelih Bernardin bodo danes stavkali, s čimer želijo med drugim preprečiti prenos sobaric na zunanje izvajalce ter od uprave Save Turizma doseči uskladitev plač z inflacijo in sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi.

Delavci v Hotelih Bernardin želijo s stavko doseči preklic načrtovanega prenosa sobaric na zunanje izvajalce, odpravo plačnih nesorazmerij, takojšnjo uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer ter polno nadomestilo plače za čas trajanja stavke.

Najostreje nasprotujejo načrtovanemu prenosu sobaric na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje, saj bi to po njihovih besedah predstavljalo škodljivo prakso, ki vpliva na socialni in materialni položaj delavcev.

Ukrepanje pričakujejo tudi od vlade, saj je Sava Turizem, pod okrilje katere sodijo Hoteli Bernardin, v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe država.

Stavka se bo začela ob 10. uri v prostorih delodajalca, 15 minut pozneje pa bodo aktivnosti s podporniki in govorci nadaljevali pod Hotelom Histrion v Bernardinu na promenadi ob morju.

Vodstvo Save Turizma medtem vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.