Slovenija
16 ogledov

V hribih že sneži

Rogla Print Scrn: http://www.rogla.eu
Včeraj toča, danes ponoči sneg. Sledilo bo sonce, v ponedeljek spet nekaj snežink.

Včeraj so skoraj vso Slovenijo zajele nevihte, ki so po mnogih krajih v Sloveniji prinesle tudi točo. Mnoge pa je presenetilo tudi grmenje.

Po besedah dežurnega prognostika Andreja Velkavrha na Agenciji RS za okolje (ARSO) takšni vremenski pojavi niso nič nenavadnega za omenjeni letni čas. "Ob hladnih frontah se lahko zgodi, da grmi. Starejši pa pravijo, da kadar pozimi grmi, sneži."

Nevihte, kot smo jim bili priča včeraj, pa niso prav nič drugačne od tistih v poletnem obdobju. "Do takšnih neviht pride predvsem ob hladnih frontah. Gre za to, da je v višinah zrak zelo mrzel, po nižinah pa se ozračje še ni ohladilo. Tako pride do neviht."

So pa bile včerajšnje nevihte po besedah dežurnega prognostika zelo intenzivne. "Tako intenzivne nevihte so bolj redke."

Jutri sneg

Padavine bodo že danes dopoldne zajele zahodno in deloma osrednjo Slovenijo, zvečer in ponoči pa se bodo razširile na vso državo. Ponoči se bo dež počasi spreminjal v sneg.

Tako se bomo ponekod v Sloveniji zbudili v pravo zimo. Največ snega bo zapadlo v višje ležečih krajih. Po nižinah ga lahko zapade do pet centimetrov, v hribovitih predelih tudi več kot petnajst centimetrov.

Še pred sneženjem bo zapihal močan veter, ki lahko v osrednji in vzhodni Sloveniji v sunkih doseže tudi hitrost od 50 do 80 km/h, v višjih legah pa do okoli 100 km/h.

V nedeljo sončno

V nedeljo bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. V ponedeljek bo pretežno oblačno, predvsem v južni Sloveniji bo občasno rahlo snežilo. Jutra bodo hladna.

Je tudi pri vas snežilo? Koliko snega je zapadlo? Imate fotografije? Pošljite jo nam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.