Slovenija > Črna kronika
731 ogledov

Trčenje v policiste na Ižanki je bil umor

nesreča Saša Despot
Na Ižanski cesti v Ljubljani je voznik iz maščevanja namerno zapeljal v policijsko vozilo na nujni vožnji, v njem umrl policist. Policija dogodek obravnava kot umor. Umrli policist ni imel nobene povezave s storilcem.

Policijska  uprava  Ljubljana  je  bila  okrog 11.15 ure obveščena o dogodku,  v  katerem  je  na  Ižanski  cesti  prišlo do trčenja dveh vozil, službenega vozila policije in osebnega vozila.

Kot je na posebni tiskovni konferenci povedal generalni direktor policije Marjan Fank, je pred tem OKC prejel klic, da se je v stanovanjski hiši v Igu "zgodil masaker". Zaradi tega je bilo na kraj napotenih več policijskih patrulj, tudi patrulja prometne postaje Vič. To je na povsem ravnem odseku ceste proti Igu, kjer zaradi sestave vozišča umikanje praktično ni mogoče, čelno treščilo z vozilom, ki je pripeljalo nasproti.

Skrbno vse načrtoval in jih počakal v zasedi

Čeprav so prvi podatki kazali, da gre za klasično nesrečo, pa je zbiranje obvestil in ogled ugotovil dejansko stanje. 

Kot je pokazala dosedanja preiskava, je bil povzročitelj nesreče tisti, ki je klical policije in podal lažno prijavo o "masakru." Gre za 44-letnega državljana Slovenije, ki je bil pred leti že obravnavan s strani policije zaradi nasilnih dejanj, pretekle dni pa so ga policisti znova obravnavali zaradi družinskega nasilja. Ob tem so mu tudi izrekli prepoved približevanja nekdanji partnerici. In prav na naslovu njenih staršev naj bi prišlo do "masakra", zato so policisti prijavo vzeli z vso resnostjo.

PREBERITE ŠE:

"Moški se je očitno odločil danes maščevati policiji, in je policiste počakal v zasedi," je pojasnjeval Fank. Ko je opazil prihajajočo policijsko patruljo oziroma zaslišal sirene, je kakih 300 metrov pred mestom trka zapeljal na cesto in ob tem še izsilil prednost nekemu drugemu vozilu, ki je v tistem trenutku pripeljalo za njim. Voznik drugega vozila je skušal storilčevo opel astro sprva še prehiteti, vendar je 44-letnik z manevriranjem po cesti to preprečil in je naglo pospešil. Nato je zavil levo čelno v policijsko škodo octavio. 

Policijsko vozilo je zmečkalo

Trk je bil tako silovit, da je policijsko vozilo odbilo z vozišča in je pristalo na strehi, povzročiteljeva astra pa je ostala na cesti. 33-letni policist, ki je vozil avto, je ob tem dobil tako hude poškodbe, da je umrl na kraju nesreče. Njegov 26-letni kolega je ranjen sam zlezel iz vozila, vendar po sedanjih podatkih ne bo imel trajnih telesnih posledic.

Kakšna je bila hitrost tik pred trkom, po besedah Fanka ugotavlja izvedenec prometne stroke, prav tako je zaradi uničenosti policijskega vozila v tem trenutku težko razjasniti, ali sta bila policista privezana. Povzročitelja so s hudimi poškodbami izrezali iz avta in ga odpeljali v klinični center s hudimi poškodbami. Po poročanju Pop TV se mu zdravniki še vedno trudijo rešiti življenje.

nesreča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na kraj dogodka so kmalu po trku prihitele še druge patrulje. "Pogled na posledice je za ostale policiste pomenil velik stres," je povedal Fank. 

Na  kraju  so  najprej  prevzeli  ogled policisti Postaje prometne policije Ljubljana, po  potrditvi namernega trčenja pa ljubljanski kriminalisti. Na kraju  sta  bila  tudi  preiskovalna  sodnica, državni tožilec in izvedenec prometne stroke. Policistom in svojcem je bila zagotovljena psihosocialna pomoč. Umrli policist, doma iz okolice Ljubljane, sicer ni imel otrok.

"Policist ni uradnik"

Fank izpostavlja, da policista iz patrulje nista imela nobene povezave z nedavnim obravnavanjem osumljenega storilca zaradi družinskega nasilja. 

"Narava dejanja kaže, kako nepredvidljivo in nevarno je delo policista," ob tem dodaja Fank in spominja na lanski avgust, ko je policista ob obravnavanju manjšega prometnega prekrška v glavo smrtno ranil drug voznik. "Policist ni uradnik, ki ima zagotovilo, da se bo domov iz službe vrnil nepoškodovan in živ."

nesreča | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Policisti dejanje obravnavanjo kot umor policista in poskus umora policista. Potek kazenskega postopka bo odvisen od zdravstvenega stanja povzročitelja.

Zaradi nesreče je bila več ur zaprta cesta Ljubljana - Ig pri Igu. Policisti so zaradi preiskave povsem blokirali vse dostope do prizorišča nesreče.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 52
  • Avatar gujdek
    gujdek 20:19 31.avgust 2015.

    Ali kdo ve, zakaj ob komentarjih ni avatarjev?

  • Avatar gujdek
    gujdek 20:17 31.avgust 2015.

    Potem nivo portala pade na nivo 24 kur. Ali je nižji poden še sploh mogoč?

  • Avatar gujdek
    gujdek 20:15 31.avgust 2015.

    Precej bi dal, da bi lahko iz prve roke slišal, kaj mu je policija takega storila, da mu je počil film. Tudi od tistega vojaka, ki je ustrelil policaja. A taki primeri morajo v javnosti ostati obsojeni, zato storilci priložnosti, ...prikaži več da bi javno povedali, kje in kdaj so bili terorizirani, nikoli ne dobijo.