Slovenija
8 ogledov

V igri interpelacija zoper Zalarja

gorenak_t_051009_djm Žurnal24 main
Zaradi stanja v pravosodju SDS razmišlja o izredni seji ali interpelaciji zoper pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Vinko Gorenak ponovil očitke zoper Maslešo.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je pozval sodnike, tožilce in ostale predstavnike pravosodja, naj "vzdignejo svoj glas" in javno spregovorijo, ne le o kandidatu za predsednika vrhovnega sodišča Branku Masleši, ampak tudi o stanju duha v slovenskem sodstvu.

Slovenija potrebuje glas sodnikov tožilcev in drugih zaposlenih.
Vinko Gorenak, SDS

Gorenak je napovedal, da bo SDS vztrajala pri svojih stališčih in sproti obveščala mednarodno javnost o dogajanju na tem področju. Problematiko stanja v pravosodju in "vpliv politike na pravosodje" bodo pripeljali tudi pred državni zbor, ali v obliki izredne seje državnega zbora ali v obliki interpelacije zoper ministra. "Za interpelacijo je tudi kar veliko razlogov," je prepričan Gorenak, ki je med temi omenil kazenski zakonik, obvezna navodila za uporabo državnotožilskega reda, ki jih je ustavno sodišče zadržalo, ministrova potovanja in zakon o tožilstvu, ki ukinja posebno skupino tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Minister Aleš Zalar je dejal, da možnost interpelacij vedno obstaja in da mora biti vsak minister nanjo pripravljen. Pričakoval je, da bo SDS zaostrila svoja stališča. Že v času, ko je bilo znano, da Masleša kandidira in da je edini kandidat, je namreč odreagirala in zadevo postavila ob bok zadevi Ertl, "tako da je bilo popolnoma jasno, kam peljejo svoja stališča", je še povedal Zalar.

SD Maslešo načeloma podpira
Bojan Kontič iz SD je dejal, da v poslanski skupini kandidaturo Masleše načeloma podpirajo. Glede na to, da ima kandidat podporo sodnega sveta in kolegov na vrhovnem sodišču, v SD ne vidijo razloga, da Zalarjevega predloga ne bi podprli. Prav tako je podporo Masleši napovedal poslanec LDS Milan Gumzar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.