Slovenija
19 ogledov

"V igri so večje banke in borza"

Brooklynski most protestniki Reuters
V soboto bo na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal protest proti bogatenju enega odstotka bogatih in finančnemu kapitalizmu. Protestniki naj bi zasedli tudi trg "pred izbrano finančno ustanovo". Dogajanje boste lahko v živo spremljali tudi prek spleta.

Za katere finančne ustanove gre, predstavniki Skupščine 15O (Nevidni delavci sveta, Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti, Socialni center Rog) za zurnal24.si še niso mogli povedati.

"Vse je odvisno od situacije. V igri so večje banke in borza. Trajanje zasedbe pa je odvisno od številčnosti in zainteresiranosti ljudi. Če bo situacija ugodna, nameravamo vztrajati daljši čas," so zapisali.

Kot so sicer dopoldne zapisali v sporočilu za javnost, bodo v soboto postavili temelje osvobodilnega gibanja, "ki se bo brezkompromisno zoperstavilo vsem poskusom uvajanja politik zategovanja pasov in ki bo izborilo skupno blaginjo kot okvir zadovoljevanja potreb današnje generacije proizvajalcev družbenega bogastva".


Upor proti finančnemu kapitalizmu

"15. oktobra bodo množice navadnih ljudi, katerih glasovi so bili preslišani, dvignjenih glav širom sveta mirno zavzele trge in ulice, pokazale odločno nestrinjanje z nepravično ureditvijo sveta in odprle prostor legitimni javni razpravi o celostnem reševanju problemov. Shodi 'occupy' so bili do zdaj prijavljeni v več kot 1.300 mestih po vsem svetu. Gre za zgodovinski dan in prvi globalni shod v takem številu," je v sporočilu za javnost zapisala Ekipa Prisotnost šteje - 15O - Occupy Ljubljana.

Protest proti neenakosti in bogatenju enega odstotka ljudi bo potekal tudi v Sloveniji. Od 15. ure dalje se bodo tako protesti odvijali v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Samo dogajanje na Kongresnem trgu v Ljubljani pa boste lahko v živo spremljali tudi prek spleta.

"V ta namen bomo uredili tudi 'speaker corner', kjer bodo državljani lahko kriknili v svet. To je le eno izmed presenečenj sobotnega dogodka," so zapisali.

Komentarjev 5
  • mirko 23:48 13.oktober 2011.

    Dokler bo še enkrat na dan za suhi kruh in kozarec mrzle vode, se še v sloveniji ne bo nič zgodilo.

  • Stolp 11:11 13.oktober 2011.

    No me prou zanima. K protesti so pri nas kr neki. Vladajoča klika se jim samo reži.Ne vem zakaj smo lahko konec osemdesetih lepo protestirali(roška, v podporo četverici npr. na kongresnem trgu,...) zdaj so pa ljudem kar glavo opral.

  • Avatar atojeto
    atojeto 10:48 13.oktober 2011.

    Pomaga. Vendar ne če jih bo tam samo tisoč, če bi govorili o stotisoč pa je že druga zgodba. Vsi ti kapitalisti, tajkuni, izkoriščevalci, novodobni sužnjelastniki se zanašajo na našo apatijo in gredo vedno do meje ko več ne zmoremo. ...prikaži več Zato moramo te meje postaviti mi.