Slovenija
25 ogledov

"V imenu nujnih del uničili reko"

Iščica
1/4
DOPPS
Okoljevarstveniki prepričani, da so s protipoplavnimi deli uničili reko Iščico.

Pod krinko 'nujnih' so protipoplavnih del uničili reko Iščico, so prepričani v Društvu za opazovanje in Proučevanje ptic Slovenija (DOPPS). "Po več velikih poplavah lani je novembra vlada na vrat na nos sprejela akcijski načrt interventnih del," so zapisali v sporočilu za javnost. "Vlado je treba pohvaliti za hiter odziv, ne pa tudi za kvaliteto dokumenta. Ker je pred dobrim desetletjem Slovenija privatizirala pomemben del javne vodnogospodarske službe, je pri strokovnih odločitvah zdaj v preveliki meri odvisna od interesov privatnih vodarskih podjetij."

Tako se je po njihovem prepričanju v nujnem akcijskem načrtu znašla vrsta dragih projektov, ki za poplavno varnost nimajo nikakršnega pomena. "Med njimi je bila tudi sto tisoč evrov vredna sanitarna sečnja obrežnega vrbovja ob reki Iščici na Ljubljanskem barju," so zapisali. "Sporna dela na Iščici je vodnogospodarsko podjetje Hidrotehnik izvedlo v januarju 2015. V celoti so posekali vse obrežne gozdiče in mejice, med njimi številne stoletne vrbe. Pustili so le po eno drevo na vsakih 20 do 30 m. Uničenje je bilo izvedeno na spodnjih 5 km toka reke Iščice od izliva v Ljubljanico gorvodno. S tem je bil uničen dragocen življenjski prostor. Narava bo potrebovala stoletje, da bo v celoti zacelila zadane rane."

Opozorilo tudi na Soči

Dodajajo, da je sporna dela na Iščici izvedlo isto podjetje (Hidrotehnik) in v okviru istega protipoplavnega akcijskega načrta, kot nedavno uničenje pomembnega drstišča soške postrvi na reki Soči. Takrat je svetovna naravovarstvena organizacija WWF o uničenju drstišča obvestila Evropsko komisijo. "Interventna dela, ki so navedena v akcijskem načrtu, so takšna, da se z ureditvami preprečuje še večjo škodo v primeru ponovitve poplav ter odvrača neposredno nevarnost za življenje ljudi in premoženje," so na očitke glede uničenja drstič tedaj opozorili na ministrstvu. Glede Iščice se za zdaj še niso odzvali.

Komentarjev 4
  • Ferluci 09:07 14.februar 2015.

    Društvo šteje ca. 1000 članov in ima tri pisarne (centralno v Ljubljani in dve regionalni v Kopru in v Mariboru), v katerih dela 20 zaposlenih.

  • Pepe007 15:59 12.februar 2015.

    Društvo za opazovanje ptic ima direktorja? Da ne gre še za en državni organ?

  • miho 14:07 12.februar 2015.

    Ptic imamo v Sloveniji več kot dovolj in jih ne rabimo še več. Važna je tudi protipoplavna varnost ljudi.