Slovenija
136 ogledov

V inčunih je morda histamin

Inčun Shutterstock
Hipermarket E.Leclerc Ljubljana in Maribor umikata izdelek Fileti inčunov v oljčnem olju s Sicilije (Filetti di alici di Sicilia - Creazioni d'Italia) zaradi morebitne prisotnosti histamina v izdelku.

Stranke, ki so izdelek kupile in ga še imajo, prosijo, da ga ne uživajo, temveč ga vrnejo v trgovino, so sporočili iz podjetja.

Odpoklic se nanaša na izdelke s črtno kodo 80459316, vseh lot številk in vseh datumov uporabe. Gre za inčune znamke Creazioni d'Italia, ki so pakirani v steklenem kozarčku.

Lahko pride do akutne alergije


Zastrupitve s histaminom se izrazijo v roku pol do nekaj ur po zaužitju jedi, lahko pa povzroči akutno alergijo. Simptomi so kot običajno rdečica in zatekanje obraza, glavoboli, občutek vročine in nelagodja ter so povezani s prebavnimi težavami (slabost, bruhanje, včasih driska), so opozorili.

Osebe z alergijami so še posebej izpostavljene tveganju, saj se pri njih med drugim lahko pojavijo težave z dihanjem. Če se po morebitnem zaužitju izdelka pojavijo takšni simptomi, morajo te osebe nemudoma poiskati zdravniško pomoč in zdravniku povedati, kaj so zaužili. Po prejetem odmerku antihistaminika težave praviloma izginejo spontano in hitro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.