Slovenija
19 ogledov

V iskanju melamina

Ahong iz restavracije Kitajski zid nam je ob vprašanju, katero mleko uporabljajo Žurnal24 main
V Avstriji so odkrili z melaminom okuženo mleko. Preglede izvaja tudi slovenska inšpekcija.

Najbolj ogroženi so otroci, ki pojedo veliko sladkarij, ki vsebujejo mleko v prahu.

Avstrijski inšpektorji so pri preverjanju neke kitajske restavracije v bližini Gradca odkrili mlečni napitek s preveliko vsebnostjo nevarne kemikalije melamin. Lastnik lokala je povedal, da je mleko kupil za lastno uporabo.

Najdba je posledica dva tedna trajajoče akcije preverjanja kitajskih prehrambnih izdelkov v Avstriji.

 
 

Najbolj ogroženi so otroci, ki pojedo veliko sladkarij, ki vsebujejo mleko v prahu.

Lucija Perharič, UVP

 
Inšpekcije tudi pri nas
Na ministrstvu za zdravje (MZZ) so nam povedali, da inšpekcije pregledujejo tudi kitajske restavracije v Sloveniji. "Opravili so 15 pregledov v šestih območnih enotah in za zdaj niso odkrili nepravilnosti," nam je povedala Irma Sterle Glaner z MZZ. "Preglede še vedno opravljajo v treh enotah v Ljubljani, Mariboru in Kopru, rezultati pregledov pa bodo znani predvidoma jutri," je še povedala Glanerjeva.

"Res so nas obiskali inšpektorji, sicer pa nas tako ves čas obiskujejo," je povedal Ahong iz restavracije Kitajski zid. Zatrdil je, da uporabljajo le slovensko mleko in da pri nas po njegovem vedenju iz Kitajske uvoženega mleka ni mogoče dobiti.

Nevarne sladkarije
"Bolj kot restavracije so problematične sladkarije, ki vsebujejo mleko v prahu. Evropska komisija ne ve, koliko onesnaženega mleka v prahu je končalo v piškotih, čokoladah in karamelah," je povedala Lucija Perharič iz Inštituta za varovanje zdravja RS.

Ogroženi so predvsem otroci, ki pojedo zelo veliko količino takšnih sladkarij, opozarja Perharičeva.

"Melamin je kemikalija, ki v mleku v prahu nima kaj delati," pove Perharičeva. Slednji po njenih besedah povzroča ledvične kamne, v skrajnem primeru pa lahko privede do odpovedi ledvic.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.