Slovenija
58432 ogledov

V Istri besni na turistične delavce na Pagu: "Mi smo odgovorni"

Zrče Pag Hrvaška
Hrvaška obala je na zemljevidu ECDC oranžna, najhuje je v Zadru.

Potem ko je hrvaška obala zaradi porasta okužb z novim koronavirusom na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) od četrtka obarvana oranžno, se v sosednji državi danes vrstijo pozivi, da je treba ukrepati ter ohraniti dobro epidemiološko situacijo in uspešno turistično sezono.

Najslabše so razmere v Zadrski županiji

Najslabše so razmere v Zadrski županiji, ki ima po poročanju hrvaškega spletnega portala index.hr največ aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom v državi, in sicer 147 od skupno 653. V četrtek so tam potrdili 28 novih primerov, dva dni pred tem pa jih je bilo kar 53, kar je največji dnevni porast od začetka junija.

V četrtek, ko je ECDC kot vsak teden posodobil svoj zemljevid oziroma semafor, se je zgodilo to, kar so mnogi že napovedovali: hrvaška obala se je zaradi večjega števila okužb znova z zelene obarvala oranžno.

 | Avtor:

Hrvaški zavod za javno zdravje je medtem objavil zemljevid po županijah, na katerem je po današnjem poročanju index.hr videti, da je rdeče obarvana zgolj Zadrska županija, medtem ko so Istrska in druge županije severno od Zadra celo zelene. Južno od Zadra sta Šibensko-kninska in Dubrovniško-neretvanska županija oranžni, Splitsko-dalmatinska pa zelena.

"Številke rastejo. Na žalost smo na to opozarjali, ko smo pozivali k cepljenju ne glede na to, da obstajajo odpor in zablode, ki se širijo v medijih, po drugih komunikacijskih kanalih in med ljudmi. Edini način, da zmanjšamo in ustavimo epidemijo, je visoka raven precepljenosti skupaj z epidemiološkimi ukrepi," je novico o oranžni obali komentirala direktorica zavoda za javno zdravje v Splitu Željka Karin.

Cela Hrvaška živi od turizma

Na Hrvaškem je cepljenih okoli 45 odstotkov prebivalstva, na območju Splita pa le slabih 40, je spomnila. Obenem je obala bolj izpostavljena okužbam zaradi turistov, je še dodala Kerinova in izpostavila, da "cela Hrvaška živi v glavnem od turizma".

Posebej razočarani so zaradi oranžnega obarvanja hrvaške obale v Istri, kjer so epidemiološke razmere ugodne. "Od preteklega leta prosimo vlado, da nas obravnava po županijah in ne po regijah," je za Index povedal župan Rovinja MArko Paliaga. "Mi se obnašamo odgovorno, ukinili smo koncerte in dogodke, v klube pa je mogoče le s covidnim potrdilom. vedno se ponavlja, da so na Pagu eni in isti neodgovorni. Mi želimo odddelati sezono, vsa Hrvaška živi od turizma. Mislili smo, da bomo po 15. avgustu oranžni, upam, da se bo situacija stabilizirala."

Direktor hrvaškega turističnega združenja Veljko Ostojić je medtem dejal, da je to pričakoval, in ocenil, da je oranžna barva zgolj opozorilo, saj lahko zelo hitro postane rdeča, to pa bi pomenilo konec turistične sezone. "To je znak, da se zresnimo in uredimo številke. Predvsem vlado je pozval, naj ukrepa.

Hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac je novost na zemljevidu ECDC pospremila z besedami, da gre za "preobrat, saj se moramo vsi zavedati, da je epidemiološka situacija ključna za nadaljnji interes gostov, in se moramo odločiti, ali želimo imeti uspešno sezono ali ne." Vse državljane, turistične delavce in tudi turiste je pozvala, naj bodo odgovorni in se cepijo ter spoštujejo epidemiološke ukrepe.

Na Hrvaškem so sicer v minulem dnevu potrdili 131 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 3,3 odstotka opravljenih testov. Po podatkih nacionalnega štaba civilne zaščite je število novih primerov v minulem tednu naraslo za 18 odstotkov.

Komentarjev 6
 • suzana4 16:15 17.julij 2021.

  Ja pa jade.... lažnivci.... zadarska je najbolj "okužena" ker je v celi hrvaški tam najmanj cepljenih ljudi. Ne jeb... sistema in prav je tako.... Cepljenje=marketing.. Stop nepreverjenemu cepivu🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 • bec9ba76f75b7c9810b3c3c909eabca1ccdc32fb 10:53 17.julij 2021.

  Hrvati so na ukradli Istro.Aja,zdaj bom jaz na svoji zemlji hodil na hrvaško morje.Kako to more bit.

 • Avatar pantani
  pantani 07:40 17.julij 2021.

  Pravijo da se okužbe širijo zaradi turistov, kako le, če so . Testirani, 2. Preboleli in nenazadnje 3. Cepljeni?!!!