Svet
33 ogledov

Aretirali slovenskega terorističnega osumljenca

Italijanska policija Shutterstock
Slovenska policija je na podlagi evropska naloga v petek v Ljubljani prijela Roka Žavbija. Sodišče je za Žavbija, ki je obtožen terorizma v Italiji, odredilo pripor in se trenutno nahaja na Povšetovi v Ljubljani.

"Slovenska policija je na podlagi evropskega naloga, izdanega s strani Republike Italije, v petek v Ljubljani prijela Roka Žavbija," je povedala njegova odvetnica Lara Mikuž

Sodišče je za Žavbija, ki je obtožen terorizma v Italiji, odredilo pripor in se trenutno nahaja na Povšetovi ulici v Ljubljani. V soboto dopoldne so Žavbija pripeljali pred preiskovalnega sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča, ki mu je odredil pripor zaradi begasumnosti.

"Zoper sklep je bila vložena pritožba in je zunajobravnavni senat to zavrnil," so sporočili z ljubljanskega krožnega sodišča. 

Dodajajo, da bo v nadaljevanju sodišče izpeljalo postopek za prijetje in predajo po zakonu o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU, pri čemer lahko zahtevano osebo preda ali predajo zavrne.

Policija je bila obveščena 5. maja

"5. maja smo bili obveščeni, da so italijanski varnostni organi razpisali evropski nalog za prijetje in predajo zoper 26-letnega slovenskega državljana zaradi suma kaznivega dejanja novačenja z namenom terorizma v skladu z italijanskim kazenskim zakonikom," je povedal Drago Menegalija z Generalne policijske uprave.

Dodal je, da so naslednji dan ljubljanski kriminalisti v skladu z zakonom o sodelovanju v kazenskih zadevah držav članic EU prijeli iskano osebo in jo privedli na ljubljansko okrožno sodišče, kjer je bila zaslišana.

"Zadeva je trenutno v fazi sodnega postopka in nadaljnje aktivnosti policije v omenjenem primeru bodo potekale izključno v primeru odločitve sodišča, da se oseba preda italijanskim varnostnim organom," je še pojasnil Menegalija.

Vest sporočil italijanski minister

Novica o aretaciji je včeraj zaokrožila v tujih medijih, potem ko je italijanski notranji minister Angelino Alfano sporočil, da so aretirali 26-letnega slovenskega osumljenca, ki naj bi bil član mednarodne teroristične organizacije. 

Minister Alfano je aretacijo sporočil prek Twitterja, kjer je zapisal, da se je "še ena protiteroristična aretacija končala z uspehom". Italija je lansko leto izgnala več kot 60 domnevnih islamskih skrajnežev. Žavbi naj bi na ozemlju Italije vodil proces radikalizacije in rekrutacije džihadistov.

Slovenija ni bolj ogrožena

Slovenska policija v zadnjem obdobju ni pridobila relevantnih podatkov, da bi se na območju Slovenije izvrševala oz. pripravljala kazniva dejanja v tej zvezi. "Slovenska policija intenzivno sodeluje pri operativnih aktivnostih in izmenjavi informacij, ki potekajo usklajeno tako na nacionalni in predvsem na mednarodni ravni," pojasnjuje Menegalija.

Dodaja, da stopnja teroristične ogroženosti v Sloveniji ostaja nizka. "Zaznamovana je z geostrateškim položajem in neposredno bližino nekaterih območij, kjer je tveganje, ki ga predstavlja nasilna radikalizacija, ki vodi v terorizem in druge oblike ekstremnega nasilja, bistveno višje," poudarja Menegalija. "Kljub vrsti aktivnosti in sistematičnemu odkrivanju ter preprečevanje tovrstnih tveganj do sedaj nismo odkrili oz. potrdili, da bi v Sloveniji obstajale
teroristične/ekstremistične skupine oz., da bi na njenem ozemlju potekalo organizirano novačenje za terorizem."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:23 09.maj 2016.

    On je odkrito simpatiziral z ekstremisti ki se pretvarjajo da so muslimani, a v resnici pa največji grešniki po muslimanskih standardih ( pijejo pivo, imajo lov za ženskami, pobijajo nedolžne ljudi tudi otroke ). Še slovenska muslimanska skupnost je ...prikaži več obsodla ekstremiste in jih označla za nevernike, ampak on je pa v intervjujih še kr naprej bluzil pa meglo prodajal. Govoril je kak ekstremiste na nek način razume ipd stvari. Bolano!

  • jakec1575 10:44 09.maj 2016.

    Slovenske zemlje sin. Kaj pa zdaj? Ko se kazalec sam obrne od beguncev k sebi?

  • valerijakregar 08:42 09.maj 2016.

    čakam da se na predrzno samovoljo italijanov odzove zl z mescem ,violeto, hanžetom .....................pri nas je bil medijska zvezda .kloaka od zlovenije !!!!!!!!!!!!!!!!!!