Slovenija
305 ogledov

V Italiji vrtec brezplačen

V Novi Gorici delujeta tudi dve Hiši otrok po metodi montessori. Ker gre v obeh Žurnal24 main
Prijaznejše cene. Precej Novogoričanov vozi otroke v vrtec prek meje.

Nova Gorica. Precej Novogoričanov otroke vozi v slovenske ali italijanske vrtce onkraj meje, kjer so javni vrtci brezplačni. Plačati je treba le za prehrano, kar v primeru enega od šestih slovenskih vrtcev v Gorici, kamor smo poklicali, pomeni 500 do 600 evrov na leto oziroma največ 50 evrov na mesec.

Občina sicer zagotavlja razliko do polne cene za vrtec in starši so na podlagi dohodkov razvrščeni v osem plačilnih razredov, tako da tisti z najnižjimi dohodki plačujejo deset, tisti z najvišjimi pa največ 80 odstotkov polne cene, vendar je to za nekatere še vedno preveč.

Vrtci in zasebno varstvo
Cene različne, a še vedno visoke. Polna cena za celodnevni program znaša v enotah Vrtca Nova Gorica od 347 do 511 evrov, odvisno od starosti otrok. Glede na višino dohodkov plačajo starši od deset do največ 80 odstotkov cene. V Hiši otrok Frančiška Sedeja je cena za celodnevno varstvo enotna – 300 evrov na mesec.

Ni res, da dobijo le pašto
V novogoriškem vrtcu, kjer imajo letos v vseh enotah 670 otrok, in v Hiši otrok Frančiška Sedeja, ki deluje po metodi montessori, so v zvezi z odlivom otrok prek meje povedali, da so vrtci v Italiji res cenejši, a zagotavljajo le varstvo brez strokovnega pedagoškega programa, pa tudi za prehrano otrok naj bi bilo slabše poskrbljeno. Ena od vzgojiteljic v goriškem slovenskem vrtcu, ki je želela ostati neimenovana, je zanikala, da naj bi otroci za obroke dobili le merendine in pašto, ter pojasnila, da dobivajo normalne, raznovrstne obroke z dovolj sadja in zelenjave.

Nestrokovno varstvo?
Povedala je, da imajo v vsaki od enot, kjer dve vzgojiteljici skrbita za največ 28 otrok, vsaj dva do tri otroke iz Slovenije, glede razlage, da ponujajo le varstvo, pa je dodala, da ima 23 let delovnih izkušenj in da ji ni jasno, kako bi lahko bilo varstvo v javnem vrtcu nestrokovno in nepedagoško.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.