Slovenija
309 ogledov

V Italiji za skoraj pol cene

Novalac
1/2
Bralka
Čez mejo je otroško mleko mogoče dobiti za bistveno nižjo ceno.

"Kot večina staršev, smo se tudi mi odločili, da bomo našemu malčku dajali mleko Novalac. Najboljše med najboljšimi. Na pet dni se odpravim v Ljubljansko lekarno in za 800 gramsko pakiranje odštejem 15,70 evrov. Kaj hočemo, otrok mora jesti," začne oče novorojenčka pripovedovati svojo izkušnjo, ki jo je opisal kot "zgodbo o tradicionalnem slovenskem oderuštvu".

Ko se je mudil v italijanski Gorici je namreč ugotovil, da isto mleko čez mejo stane le 9,20 evrov. "Mislil sem, da sem narobe razumel, zato mi je ceno prodajalka v lekarni napisala še na papir," je dejal in dodal, da je ob tem postal jezen na celoten slovenski sistem in hkrati žalosten, da živi v taki državi. "Zgodba," poudarja, "je enaka pri plenicah in še mariskaterem drugem izdelku za otroke".

Izgovarjajo se eden na drugega

V Ljubljanskih lekarnah so pojasnili, da je cena Novalaca na njihovih policah v primerjavi z italijanskim in avstrijskim trgom višja zato, ker je njihova nabavna cena veliko višja kot na omenjenih trgih. "Ne glede na vse, pa je Lekarna Ljubljana s svojo prodajno ceno med najnižjimi na trgu, saj se trudimo ponuditi najboljše pogoje za naše stranke," je povedal Matej Linke, namestnik direktorja, ter nas napotil na proizvajalca in distributerja Medis d. d.

Pri slovenskem distributerju pravijo, da so njihove cene mleka Novalac primerljive z avstrijskimi. "Res pa je, da cene v Sloveniji niso poenotene, saj ima lahko vsaka veriga lekarn svojo cenovno politiko, na katero nimamo vpliva," je pojasnila Manca Švigelj iz Medisa. Cen v državah, kot je Italija, v katerih niso distributer, ne želijo komentirati, ker "ne poznajo njihovih pogojev nabave in sistema poslovanja veledrogerij in lekarn".

Komentarjev 11
  • Fit Camp 22:15 10.oktober 2013.

    Kdo bo omejil marže trgovcev? Očitno imamo monopolističen trg tukaj. Ni prave konkurence. Zato smo tam kjer smo.

  • Fit Camp 22:12 10.oktober 2013.

    Lahko pošljem račun na Zurnal in pol naj objavijo. Ker to kar se dogaja je grozno!! grozljivo.Ma sej prav..zaradi mene naj država crkne. jaz bom najprej zase poskrbel. Italija bo moja stalna destinacija :)

  • Marko Bezeljak 22:10 10.oktober 2013.

    Ja Laško pivo v italiji 75 centov pri nas ga ni pod evro. G.Zorko je enkrat trdil na tv,da to ni res.