Slovenija
178 ogledov

V Izoli telefon preklopi na italijansko omrežje

mobitel Saša Despot
"V Izoli mi je telefon preklopil na italijansko omrežje,“ nam je povedala bralka, sicer naročnica Telekoma. To jo toliko bolj čudi, ker je do do meje, torej do Škofij ali do Sečovelj po 14 kilometrov.

"V Izoli mi je telefon preklopil na italijansko omrežje,“ nam je povedala bralka, sicer naročnica Telekoma. To jo toliko bolj čudi, ker je do do meje, torej do Škofij ali do Sečovelj po 14 kilometrov. 

Signal ne pozna meje, edina rešitev ročna izbira omrežja

"Mobilni signal na območju Izole zagotavljamo prek več baznih postaj, ki omogočajo mobilno komunikacijo s tehnologijami GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSPA ter LTE/4G. Prav tako imamo za zagotavljanje kakovostnega pokrivanja z mobilnim signalom vzpostavljeno gosto mrežo baznih postaj v vseh ostalih krajih vzdolž slovenske obale. Kljub temu na obmejnih območjih v določeni meri prihaja do prekrivanja signala na obe strani meje, še posebej, kjer med državama ni večjih geografskih ovir. Do preklopa z domačega na tujega operaterja pa lahko pride celo v primeru, ko domači operater območje pokriva s kakovostnim in relativno močnim signalom. Zato uporabnikom priporočamo ročno izbiro našega omrežja, s čimer se izognejo nenamernemu preklopu mobilnega telefona na omrežje tujega operaterja, katerega signal je zaradi reliefnih danosti na določenem območju prisoten,“ pravijo na Telekomu. 

Dodajajo, da se to dogaja predvsem na območjih, ki so v smislu optične in radijske vidljivosti zelo odprta proti sosednjim državam. 

Problem predvsem na italijanski in hrvaški meji

Telefon | Avtor: EPA EPA

"Znano je, da mobilni signali ne poznajo državnih meja in se prosto razširijo v sosednje države. Predvsem hrvaški in italijanski operaterji ob mejah s svojim signalom pokrijejo obsežne predele slovenskega ozemlja,“ pravijo na Simobilu, a dodajajo, da do preklopa na tuje omrežje pride le izjemoma, kadar naprava zaradi kakršnegakoli razloga (slabe pokritosti ali slabe kvalitete) izgubi signal domačega operaterja. Po ponovnem pregledu omrežij naprava nato izbere tisto omrežje z največjo močjo in to je določenih primerih lahko tudi tuji operater.

Ročno nastavitev priporočajo, kadar je do meje manj kot deset kilometrov. 

V Tušmobilu pravijo, da je nevarnost preklopa na vseh obmejnih območjih, posebej tam, kjer je okolje bolj ravninsko, naročnike pa so o tem opozarjali tudi prek kratkih sporočil. Tudi v Tušmobilu naročnikom, ki se nahajajo blizu meje, svetujejo, da imajo nastavljeno ročno izbiro omrežja. 

Zasedenost omrežja je problem ali ni problem?

"Od razgibanosti terena je odvisno, kako daleč v notranjost države sega. V primeru, da je signal operaterja, pri katerem ima uporabnik sklenjeno naročniško ali predplačniško razmerje, dovolj močan in omrežje ni preobremenjeno, mobilni aparat ne bo preklopil na tujega operaterja. Če pa signala lastnega operaterja ni ali je prešibek, oziroma je omrežje zasedeno (npr. zaradi povečanega prometa), pa bo mobilni aparat poiskal najmočnejši signal operaterja, ki je na voljo,“ pravijo na agenciji za komunikacijska omrežja.

Na Telekomu pa pravijo, da obremenjenost posamezne bazne postaje ne vpliva na izbiro operaterja. "Tudi če uporabnik zaradi morebitne preobremenjenosti posamezne bazne postaje v določenem trenutku ne more opraviti klica ali druge mobilne storitve, zaradi tega samodejno ne preide na omrežje tujega operaterja, temveč je še vedno povezan v omrežje domačega operaterja,“ pravijo. Dodajajo še, da na prehod na tujega operaterja lahko vplivajo tudi nastavitve mobilnega telefona in programske opreme proizvajalca.

janez.zalaznik@zurnal24.si 

Komentarjev 7
  • matermila 06:04 30.julij 2015.

    Tudi sred Pohorja se telefon preklopi na hrčke,recimo na Treh kraljih.

  • wolfyy 11:13 29.julij 2015.

    ne vsi...lahko povem iz prve roke. recimo pri Moto G (original ROM) ročno izbiro enostavno spregleda, izbereš ročno slo operaterja, čez 2 dni si pa avtomatsko v tujem operaterju.cyanogenmod 11 recimo niti ni imel opcije za ročno izbiro ...prikaži več omrežja. nastane problem če živiš ob meji.in tudi slovenski signal popolnoma lepo lovi par kilometrov po italiji. nekje sicer samo 200m v notranjost nekje pa tudi 15km.

  • zic 10:52 29.julij 2015.

    ne jokajte, tudi v Savudriji je slovenski signal pa se noben ne pritožuje, ko slovenci veselo telefonarijo!!??