Slovenija
35 ogledov

V jamo in grad največkrat Italijani

Postojnsko jamo si je lani ogledalo največ Italijanov, vedno več pa je v njej tu Žurnal24 main
Postojnsko jamo je lani obiskalo slabih pol milijona obiskovalcev, letos jih pričakujejo še 50 tisoč več. Veliko zanimanja tudi za Predjamski grad. Največ Italijanov, sledijo Nemci, Slovenci na tretjem mestu.

Postojnsko jamo je v lanskem letu obiskalo 492.266 obiskovalcev, letos pa v njej pričakujejo vsaj 540 tisoč gostov,  je na srečanju z novinarji povedal Marjan Batagelj, direktor Postojnske jame. 

V prvem četrtletju se je obisk jame glede na primerljivo obdobje lani povečal za 29 odstotkov, Predjamskega gradu pa za 35 odstotkov.

Največ Italijanov, Slovenci tretji
Po Batageljevih besedah je bila petina vseh gostov iz sosednje Italije, na drugem mestu so z 12 odstotki Nemci, šele na tretjem so z manj kot 11-odstotnim deležem Slovenci. Nenehno se povečuje tudi obisk Japoncev, ki so v lanskem letu predstavljali že šest odstotkov vseh gostov.

V Koncertni dvorani Postojnske jame bodo ponovno uredili poštni urad, ki je že deloval v času med obema svetovnima vojnama. Obiskovalci bodo lahko poslali razglednice, mladim pa bo na voljo pošiljanje elektronskih razglednic preko spletnega portala.

Želijo še več dobička
Letošnja pričakovanja so ob številnih vlaganjih v infrastrukturo in posodobitve v in ob sami jami še večja, saj želijo ustvariti za milijon evrov dobička; v letu 2010 je ta znašal 645 tisoč evrov.

Tako bodo lažje in hitreje obnovili hotel Jama, ki je trenutno zaprt, v nekdanjem bazenu ob hotelu bodo predvidoma že konec tega leta odprli muzejsko zbirko Homogeo, za ureditev katere bodo skupno s prenovo prostora porabili okrog milijon evrov.

Jama s prvo čistilno napravo na svetu
V kratkem bo v sami jami začela delovati tudi prva podzemna čistilna naprava na svetu. Investicija je veljala 336 tisoč evrov, skupaj s prenovo razstavno-prodajnega objekta v Koncertni dvorani bo predvidoma zaključena in predana v uporabo v prvih majskih dneh.

Prihodki družbe Postojnska jama so v letu 2010 znašali dobrih 10 milijonov evrov. Družba je s tem ustvarila 645 tisoč evrov dobička, od katerega bodo 20 odstotkov namenili za dividende lastnikoma, ostalo pa novim investicijam. Na vsakega izmed 110 zaposlenih v družbi so ustvarili 42.500 evrov dodane vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.