Slovenija
14 ogledov

"V javnem sektorju možnosti za prihranke"

Krizni sestanek Anže Petkovšek
Virant zatrjuje, da dviga DDV ne bo. Ocenjuje tudi, da je v javnem sektorju možno najti prihranke.

Po seji vlade je Gregor Virant dejal, da povišanja davka na dodano vrednost ne bo, saj mu DL nasprotuje. Meni tudi, da davek v državnem zboru ne bi dobil podpore. Rešitev bo treba iskati na odhodkovni strani. Ocenjuje, da je v javnem sektorju "še dovolj možnosti za prihranke"

Virant je pojasnil, da je s smerjo razprave o zapolnitvi proračunske luknje, ki je nastala zaradi razveljavitve nepremičninskega davka, "zelo zadovoljen". Da povišanja davka na dodano vrednost ne bo, je po njegovih besedah zdaj že realnost.

Denar bodo iskali "tam, kjer je"

Po oceni Viranta se tudi premierka Alenka Bratušek zaveda vprašljivosti dviga DDV, zato meni, da bodo prihodnji ukrepi usmerjeni v iskanje denarja "tam, kjer je", torej na odhodkovni strani. "Verjemite, v ožjem in širšem javnem sektorju je še dovolj možnosti za prihranke," je poudaril Virant. Bo pa po njegovi oceni tudi te ukrepe mogoče izvesti tako, da "posegi v pravice ne bodo potrebni; niti v pravice javnih uslužbencev niti v pravice upokojencev".

O konkretnih rešitvah Virant ni govoril, saj da je na potezi finančni minister Uroš Čufer. "Mislim, da bomo lahko našli soglasje okoli njih," je pojasnil. Potrdil je tisto, kar je pred tem dejal že prvak Desus Karl Erjavec, da se bo koalicija v naslednjih dneh še enkrat sestala, do rešitve pa naj bi prišli v tednu do desetih dneh. Erjavec ocenjuje, da bodo našli ustrezno rešitev in si želi, da bi poiskali takšno, ki bo "najblažja tudi za državljane"

Čufer je koaliciji v nedeljo predstavil svoje predloge koaliciji, a je kasneje DL zatrdila, da dviga DDV ne bo podprla. Mnenja niso spremenili niti po včerajšnjem sestanku. Virant je včeraj omenjal alternativne ukrepe in uvedbo davčnih blagajn. 

Komentarjev 3
  • maresem 17:17 03.april 2014.

    To je pa res zanimivo...

  • YASSIR 15:29 03.april 2014.

    Zanimiva povezava če koga zanima katera delnica Ljubljanske borze je v letošnjem letu pridobila skoraj 1500%sspojdite na spodnji linkhttp://www.denarinfinance.com/?page_id=20in na vrhu tabele stolpec letos kliknite na puščico navzdol in se bo sortiralo

  • mirko 09:38 03.april 2014.

    pri podjetjih v državni lasti pa je po njegovem mnenju treba pogledati, ali v resnici ves dobiček vplačujejo v proračun države.....................................................................................Seveda ne vplačujejo, kako bi se pa drugače polnili bančni računi v davčnih oazah članov foruma 21. Ta ...prikaži več denar se že počasi vrača nazaj v državo v obliki nakupov naših državnih firm, samo pravih imen teh kupcev pa ne bomo nikoli izvedeli, ker so to slovenska imena in priimki.Če bi država ukinila subvencije za gospodarstvo, ki v večini gre v državne firme, bi že zapolnila proračunsko luknjo, ob enem bi pa ukinila povzročanje nelojalne konkurence na trgu.