Slovenija
13 ogledov

V kampanji tudi Zbor za republiko

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Iz Državne volilne komisije so sporočili, da se je do izteka roka za uradno prijavo organizacije referendumske kampanje prijavilo sedem strank in tri civilnodružbena gibanja.

Uradno so tako samostojno organizacijo referendumske kampanje prijavile SD, SDS, SLS, LDS, Zares, SNS in NSi ter Zavod 25. junij, Zveza domoljubnih društev Hervardi in Zbor za republiko.

Samostojen nastop je napovedala tudi zunajparlamentarna Slovenska unija, vendar pa DVK za zdaj te prijave še ni prejela.

Prijavo je bilo sicer možno oddati do polnoči prek priporočene pošte, kar pomeni, da bodo ustrezne prijave lahko na DVK prispele tudi še v prihodnjih dneh, je še pojasnil tajnik DVK Marko Golobič.

Prijava samostojne kampanje je povezana predvsem s pojavljanjem v medijih, saj si kot organizatorji kampanje zagotavljajo enakovredno mesto ob drugih. To pomeni, da bodo stranke na primer v televizijskih soočenjih lahko nastopale ločeno in tako "glasneje" zagovarjale svoja stališča, kot če bi jih izražal le skupni predstavnik.

Za kampanjo bodo organizatorji lahko porabili po največ 0,25 evra na volilnega upravičenca oziroma največ 420 tisoč evrov. A se bodo, sodeč po napovedih večjih strank, v to kampanjo podali z bolj "skromnimi sredstvi".

Razlog za varčevanje je predvsem v gospodarski krizi, ki je prizadela tudi stranke, po drugi strani pa varčujejo tudi za prihajajoče lokalne volitve, ki bodo predvidoma jeseni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.