Slovenija
15 ogledov

V kampanjo 14 organizatorjev

Predčasne volitve so edina rešitev trenutne situacije, so prepričani avtorji pet Žurnal24 main
Organizatorjem samostojne kampanje pred referendumom o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, ki bo 6. junija, se je pridružila tudi zunajparlamentarna SMS - Zeleni, je sporočila DVK.

Stranka je prijavo Državni volilni komisiji poslala v predpisanem roku po priporočeni pošti, ki pa je na DVK prispela danes. Stranka mladih Slovenije - Zeleni Evrope se je tako pridružila 13 organizatorjem referendumske kampanje, ki so bili na seznamu DVK doslej.

V sredo opolnoči se je iztekel rok, do katerega so se morali organizatorji prijaviti pri DVK in odpreti poseben transakcijski račun, s katerega bodo financirali kampanjo.

 

10 strank in štiri civilnodružbena gibanja
Med uradnimi organizatorji kampanje je tako šest parlamentarnih strank – SD, SDS, LDS, SLS, Zares in SNS, štiri zunajparlamentarne – NSi, Slovenska unija, Koper je naš in SMS - Zeleni, ter štiri civilnodružbena gibanja – Zavod 25. junij, Zbor za republiko, Zveza domoljubnih društev Hervardi ter Hrvaško kulturno društvo v Mariboru.

Organizatorje referendumske kampanje je leta 2007 uvedla novela zakona o referendumu in ljudski iniciativi, tako da je referendum o arbitražnem sporazumu 6. junija prvi, ki bo potekal po teh pravilih. Zakon govori, da se mora organizator razglasiti sam, ne pa, da se ta status pridobi.

Prijava samostojne kampanje je v prvi vrsti povezana predvsem s pojavljanjem v medijih, saj si kot organizatorji kampanje pravzaprav zagotavljajo enakovredno mesto ob drugih, čeprav ta pravila določa vsak medij posebej.

Za kampanjo bodo organizatorji lahko porabili po največ 0,25 evra na volilnega upravičenca oziroma največ 420 tisoč evrov. A se bodo, sodeč po napovedih, v kampanjo podali z bolj "skromnimi sredstvi". Tako tudi pri SMS - Zelenih napovedujejo, da bodo kampanjo financirali le s prostovoljnimi prispevki svojih članov in simpatizerjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.