Slovenija
63376 ogledov

V kar sedmih regijah lahko upajo na odpiranje šol

zurnal24.si
Če se bodo pozitivni trendi nadaljevali, lahko v ponedeljek, 25. januarja, v približno polovici Slovenije po več kot treh mesecih pričakujemo odprtje šol. Pet regij že izpolnjuje pogoje za odprtje šol, še dve regiji pa sta na meji. A predpogoj je, da Slovenija kot celotna država izpolni pogoje za prehod v rdečo fazo.

Mejo za prehod v rdečo fazo zdaj presegamo pri obeh kriterijih, trenutno imamo 1266 pacientov v bolnišnicah (meja je 1200), ter povprečno 1465 potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh, meja je 1350.

Kot je lepo razvidno s spodnjega grafa, število primerov v zadnjem tednu hitro pada in če se bo trend nadaljeval, bomo v nekaj dneh izpolnili kriterij za prehod v rdečo fazo.

Precej bolj problematična pa bi lahko bila rast števila pacientov s covidom-19 v bolnišnicah, ki se zgodi približno teden dni po povečanju števila okužb. Na grafu lahko vidite povečanje števila odkritih okužb, ki je delno posledica božično-novoletnih druženj, delno pa hitrega testiranja. Včeraj se je rast števila pacientov s covidom ustavila, ali bo v prihodnjih dneh prišlo do padanja ali naraščanja, pa je težko napovedati, glede na število odkritih okužb v preteklem tednu pa je težko biti zelo optimističen.

Vlada se bo o odprtju šol s 25. januarjam predvidoma odločala v sredo, ob sredah namreč po novem potekajo seje vlade, na katerih sprejemajo odločitve v zvezi z epidemijo. 

Šole bi lahko bile odprte le 25. in 26. decembra

Od 1. novembra bi bile lahko šole v najboljših regijah po pogojih, ki zdaj veljajo, odprte le 25. in 26. decembra. Manj kot povprečno 1350 okužb v zadnjem tednu smo imeli le 8. in 9. novembra ter od 25. do 28. decembra, medtem ko je bilo bolnikov s covidom v bolnišnicah manj kot 1200 12. novembra, od 23. do 26. decembra in od 4. do 10. januarja.

Ko bomo izpolnili pogoje za rdečo fazo, je predvideno tudi regijsko odpiranje šol v najmanj prizadetih regijah, v šole naj bi se vrnili le prvi trije razredi osnovne šole, sprostile pa naj bi se tudi nekatere druge dejavnosti. Po včerajšnjih podatkih pogoje za odpiranje prvih treh razredov šol izpolnjuje kar pet regij: Gorenjska, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska in Zasavska, poleg teh pa sta zelo blizu mejnika Koroška in Podravska.

Še bolj jasna je slika na zemljevidu, kjer lahko preverite, koliko je vaša regija nad ali pod postavljenim mejnikom. Najbolj varna je trenutno Obalno-kraška regija, ki je 19 odstotkov pod postavljenim kriterijem za odpiranje šol (indeks 0,81), precej zanesljivo na poti odpiranja šol sta še Primorsko-notranjska in Osrednjeslovenska regija, ki sta slabih deset odstotkov pod mejnikom.

Gorenjska in Zasavska regija sta tik pod mejo (indeks 0,96 in 0,98), le malo nad mejo pa sta Podravska (1,03) in Koroška (1,06). Najdlje od odpiranja šol sta Posavska in Goriška regija.

Opozoriti velja, da je mejnik za odprtje šol povprečno število okužb v zadnjih sedmih dneh, kar pomeni, da vsak izstopajoč dnevni rezultat lahko občutno izboljša ali poslabša rezultat. V najmanjši Zasavski regiji je tako meja za odpiranje šol povprečno 37 potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh, trenutno jih imajo 36.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • serkookaf 05:09 19.januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

  • izy 08:54 16.januar 2021.

    Malo drugače je potrebno organizirati obisk šol, pa gredo lahko prav vsi v šole vendar nekaterim zaposlenim v šolstvu zelo paše delo od doma. Vsi bi radi, da se odprejo šole, starši želimo to, ampak noben od ravnateljev ni izrazil ...prikaži več te želje in se izpostavil, kje je sedaj g. Štrukelj?