Slovenija
710 ogledov

V Katoliški cerkvi obravnavali 12 prijav domnevnih spolnih zlorab

nasilje zloraba otrok deklica Shutterstock
Strokovna skupina, ki obravnava primere, je bila ustanovljena leta 2009.

Ob predstavitvi poročila Katoliške cerkve v Nemčiji o spolnih zlorabah s strani duhovnikov se postavlja vprašanje, koliko je tovrstnih zlorab pri nas. Na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) pravijo, da je posebej za ta namen ustanovljena strokovna skupina od leta 2009 obravnavala 12 prijav domnevnih spolnih zlorab.

Od leta 2009, ko je bila skupina ustanovljena, je prejela 15 prijav domnevnih spolnih zlorab, od katerih jih je tri zavrgla kot neutemeljene, 12 pa jih je obravnavala. Tega, v koliko primerih so bile ugotovljene dejanske spolne zlorabe, še niso pojasnili. 

Domnevni storilci moški kleriki

Štirje obravnavani primeri naj bi se zgodili na območju Nadškofije Ljubljana, po dva primera na območjih Nadškofije Maribor ter koprske in novomeške škofije, po en primer pa na območju celjske in murskosoboške škofije.

V vseh primerih so bili domnevni storilci moški kleriki - duhovniki in diakoni. V petih primerih so bile domnevne žrtve ženske, v sedmih primerih pa moški. Pri osmih prijavah je šlo za starejše mladoletnike (pubertetnike), v štirih pa za mlajše mladoletnike.

Spodbujajo prijavo policiji ali tožilstvu

V primerih, v katerih so ugotovili zlorabe, je bila po navedbah SŠK žrtvam zagotovljena pravna in psihološka pomoč, storilec pa umaknjen iz pastoralnega dela. Zavarovali so dokaze in identificirali priče. Proti storilcu je stekel tudi cerkveno pravni postopek.

Kot pravijo na SŠK, strokovna skupina v primerih, ko to nalaga državna zakonodaja ali je to želja žrtve oziroma njenih zastopnikov, sume kaznivih dejanj spolne zlorabe prijavi državnim organom. Nasploh žrtve in njihove zastopnike spodbuja, naj v takih primerih podajo prijavo policiji ali tožilstvu.

Na vprašanje, ali imajo kakšne podatke ali raziskave o tem, ali duhovniki po številu spolnih zlorab kaj odstopajo od drugih poklicev, pa na SŠK odgovarjajo, da jim ti podatki niso znani, "ker je duhovniških spolnih zlorab v Sloveniji tako majhno število, da ne tvorijo dovolj velikega znanstvenega vzorca za izdelavo verodostojne analize".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 19:20 26.september 2018.

    bo treba na zatozno klop postavit tudi neodgovorne starse, ki so otroku odrekli varno otrostvo...vera in religija res nista primerna za mladoletne otroke.

  • ode 07:43 26.september 2018.

    Tole morate prebrati: https://val202.rtvslo.si/2018/09/zapisi-iz-mocvirja-152/ Nato kliknite na "V začetku je bila beseda"