Slovenija
24 ogledov

V kino šele septembra

V prenovljenem kinu bo 450 sedežev oziroma okoli tisoč stojišč. V javnem zavodu Žurnal24 main
Rok v pogodbi za obnovo kina Šiška so podaljšali. Dela bodo dražja, načelnik mesta za kulturo Uroš Grilc pa pravi, da bo odprtje verjetno septembra.
 
 

Kino Šiška je izjemno zahtevna investicija v kulturno infrastrukturo, Ljubljana pa bo z njim pridobila unikaten objekt, kakršnega ni tudi v širši regiji, vsaj med Berlinom in Milanom ne.

Uroš Grilc, oddelek za kulturo MOL

 
Aneks k pogodbi med Mestno občino Ljubljana in SCT za obnovo Kina Šiška je prestavil rok za dokončanje gradbenih in obrtniških del na 1. junij ter podražil osnovno pogodbo v višini 2,754 milijona evrov še za dobrih 725 tisoč evrov. “ Realno je pričakovati, da bo Kino Šiška program začel izvajati septembra,” je povedal Uroš Grilc, načelnik mestnega oddelka za kulturo.

Dodatna dela, višja cena
Grilc pravi, da SCT ne moremo očitati zamude, saj zaradi sklenjenega aneksa v bistvu ne zamuja. “ Pri rekonstrukcijah objektov, kot je Kino Šiška, je zelo normalno, da se šele ob izvajanju del pokaže, v kakšnem stanju je dejansko objekt,” je dodal. Po začetku obnove so ugotovili, da pod prednjo steno kina ni temeljev, dodatna dela so bila potrebna tudi zaradi zahtev požarnih inšpektorjev in na transformatorski postaji za stavbo.

Obnova Kina je bila sicer v predvolilnem programu župana Zorana Jankovića predvidena že za leto 2007, nato za maj lani in potem za letošnjo pomlad. Ob podpisu pogodbe je prvi mož SCT Ivan Zidar sicer napovedal, da bo od prvotne zgradbe ostala samo nosilna konstrukcija. Tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja pa so julija lani na MOL zatrdili, da ne vidijo razlogov, da bi se dela podražila.

Po aneksu mora torej biti objekt pripravljen za tehnični prevzem do prvega junija, kar pomeni, da morajo biti končana gradbena in obrtniška dela. Po Grilčevih besedah bo do takrat zmontirana tudi večina tehnične opreme. Na MOL so že izbrali dobavitelje scenske, video- in zvočne opreme, odrske tehnike in luči, trenutno še analizirajo prispele ponudbe petih ponudnikov za akustiko ter notranjo in gostinsko opremo. Za že kupljeno opremo so odšteli več kot dva milijona evrov, glede na prispele ponudbe pa bodo za odprti naročili namenili okoli 300 tisoč evrov.

Direktor za program
“Kino Šiška bo imel glede na namen in kapacitete objekta ter njegovo tehnično opremljenost pogoje za kulturni program, ki ga v Sloveniji v tem trenutku praktično ni,” je poudaril Grilc. Program bo pripravil nov direktor, ki bo najverjetneje izbran do majske seje mestnega sveta.

Razpis se je že iztekel, nanj pa se je prijavilo pet kandidatov. Med njimi je tudi vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda Center urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum. Razgovore s kandidati bodo na MOL opravili 15. aprila. Kot je povedal Grilc, so vsa imena od nekje že poznana, vendar jih ni želel izdati. Financiranje delovanja zavoda za zadnje tromesečje letošnjega leta bo sprejeto z novim rebalansom proračuna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.