Slovenija
6064 ogledov

V koaliciji škripa: SMC bi popravil zakon, vlada je predlog raztrgala

vlada janez janša
1/2
Vlada RS
Predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki so jo vložili poslanci SMC, a je pri strokovni javnosti naletela na neodobravanje, bodo v četrtek na seji parlamentarnega odbora za zdravstvo očitno skušali pomembno spremeniti. Predloge dopolnil k noveli so pripravili v več poslanskih skupinah, vsak svojega tudi v SMC in pa v SDS in NSi.

Obstoječi zakon določa, da je gravitacijsko območje določeno geografsko območje sosednjih naselij in povprečno število prebivalcev tega območja, ki iz različnih razlogov gravitirajo k določenemu središču, pri čemer se povprečno število prebivalcev na določenem gravitacijskem območju ugotavlja na podlagi uradnih statističnih podatkov o stalnem prebivališču.

SMC po besedah predlagatelja Dušana Verbiča sledi koalicijski pogodbi, češ da občine tako pridobivajo večjo samostojnost: Odpira se možnost in se daje alternativa javnim lekarniškim zavodom, da lahko ustanovijo lastnega dobavitelja.

Vlada pa temu ostro nasprotuje. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte poudarja, da sprememba tega zakona ni del koalicijske pogodbe. Po njenem so predlogi SMC skrajno škodljivi, zato jim nasprotujejo. Nasprotujejo, pravi Fortejeva, zaslužkarstvu in prehajanju sredstev iz poslovanja v občinske proračune.  

Predlog novele predvideva, da bi v gravitacijsko območje šteli tudi prebivalce z začasnim prebivališčem ter dnevne in sezonske migrante, ki iz različnih razlogov gravitirajo k določenemu okolišu. Po mnenju predsednice Lekarniške zbornice Slovenije Darje Potočnik Benčič bi takšne spremembe vodile v rušenje lekarniške mreže, dolgoročno pa bi privedlo do tega, da bi v manjših krajih in na podeželju zapirali lekarne.

K temu predlogu določbe sta potem, ko je tudi zakonodajno-pravna služba DZ opozorila na to, da ni določeno, kako se bo ugotavljalo število vseh relevantnih oseb na določenem območju, zlasti dnevnih in sezonskih migrantov, podali predloge dopolnil tako v SMC kot v vladi, ki sta jih potem vložili preostali koalicijski partnerici - SDS in NSi.

V SMC predlagajo, da bi minister za zdravje določil način ugotavljanja relevantnih oseb na določenem geografskem območju, v SDS in NSi pa predlagajo, da bi v število prebivalcev šteli tiste s stalnim in začasnim prebivališčem na določenem območju.

Poleg tega v SDS in NSi predlagajo dopolnilo glede tega, kdaj je izpolnjen pogoj za ustanovitev lekarne na določenem območju. Za ostale člene novele zakona, tudi tistega, ki predvideva odpravo prepovedi vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti, pa v SDS in NSi predlagajo, da se črtajo.

ljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdravila, dnevi lekarn | Avtor: Bou0161tjan Tacolljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdrav Bou0161tjan Tacolljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdrav

Številni pogledi na urejanje vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti

Predlog novele SMC določa, da lahko javni lekarniški zavod ustanovi organizacijo, katere temeljna dejavnost je dobava zdravil, torej odpravlja prepoved vertikalnih povezav.

Prepoved vertikalnih povezav v lekarniški mreži se je sicer uzakonila konec 2016 na predlog vlade Mira Cerarja. Od takrat lekarne ne smejo imeti v lasti veledrogerista, s čimer se je stanje izenačilo z veledrogeristi, ki že pred tem niso smeli imeti v lasti lekarne. Prvotni rok za odpravo takih povezav in prilagoditev poslovanja je bil do konca januarja 2018, a so poslanci prehodno obdobje podaljšali že dvakrat, nazadnje novembra 2019 do konca letošnjega leta.

Predloge dopolnil so vložili tudi v opozicijskih strankah SAB in Levica. V SAB predlagajo, da se iz novele črtajo vsi členi razen tistega, ki opredeljuje možnost vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti.

V Levici tudi predlagajo črtanje vseh členov novele, bi pa nekoliko dopolnilni člen, ki opredeljuje možnost vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti. Dodali bi namreč določbo, da bi lahko veledrogeristi, ki bi jih ustanovil javni lekarniški zavod, presežke prihodkov nad odhodki namenjali le v solventnost oz. likvidnost poslovanja, investicije v prostor in opremo ter razvoj kadrov. Zdi se jim namreč, da je vertikalno povezovanje v javni lekarniški dejavnosti smiselno le, če gre za zagotavljanje potreb in ne za profitni interes.

ljubljana 18.01.10, prodajne police, artikli, zdravila, prodajalna, lekarne ljub | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ta člen novele pa bi spreminjali tudi v SMC, in sicer tako, da bi lahko veledrogeriste ustanavljale tudi samoupravne lokalne skupnosti, torej občine, pri čemer bi moralo biti lastništvo takega veledrogerista izključno v samoupravni lokalni skupnosti.

Stroka predlogu novele nasprotuje

V Lekarniški zbornici Slovenije so ves čas kritični do predlaganih rešitev v predlogu novele. Svoje argumente pa nameravajo znova predstaviti v ponedeljek. Predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič je julija v pogovoru za STA opozorila, da je praksa iz vseh evropskih držav, kjer so deregulirali lekarniško mrežo, pokazala, da se lekarne skoncentrirajo v velikih mestih, zaprejo pa tiste v manjših krajih.

Njihovo nasprotovanje predlaganim rešitvam so podprli tako na ljubljanski fakulteti za farmacijo, trgovinski zbornici, pa tudi v skupnosti občin, Ekonomsko-socialnem svetu, koordinaciji zdravniških organizacij, slovenskem farmacevtskem društvu in Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke. "Vse organizacije, ki so kakor koli povezane z lekarniško dejavnostjo ali zdravstvom, so izrazile negativno mnenje glede novele," je takrat opozorila.

Komentarjev 8
  • Avatar jezeran
    jezeran 12:22 27.september 2021.

    Tako bo kot bo šef rekel, ali pa ne bo

  • bogdan76 12:17 27.september 2021.

    gorje nam oblasti rdeči kmerov oziroma titoistov sože zavozili eno državo.

  • Dusan12 12:10 27.september 2021.

    Vlada je raztrgala……. Hvala Bogu, da ni raztrgala Marka Bandelija, bi letelo perje nad Tržaškim zalivom, žepe ima polne granat izrve vojne.