Slovenija
319 ogledov

V Kočevje škotski investitor; kaj to pomeni za domačo industrijo?

tračna žaga Profimedias
Občina Kočevje se, kot je znano, pripravlja na gradnjo tovarne japonske korporacije Yaskawa Electric, v kateri bo zaposlitev dobilo od 150 do 200 ljudi. Poleg tega se v Kočevju pospešeno pripravljajo na morebiten prihod škotskega investitorja, ki naj bi postavil podjetje, namenjeno lesni predelavi. Okrog tega je še veliko skrivnosti. Bo ta sledil usmeritvam, na katere opozarjajo domači gospodarstveniki?

Slovenija bo vzpostavitev tovarne, ki jo bo v Kočevju postavila japonska korporacija Yaskawa Electric, podprla s 5,6 milijona evrov, celotna naložba v evropsko tovarno največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov pa bo vredna okoli 25 milijonov evrov. Tovarno bodo začeli graditi v jeseni, v letu dni pa nato iz tovarne pričakujejo prve izdelke.

Že od začetka letošnjega leta medtem kroži informacija, da Japonci niso edini, ki bodo vložili v industrijo na kočevskem; Občina Kočevje se pripravlja tudi za prihod škotskih investitorjev, ki naj bi tam postavil podjetje, namenjeno lesni predelavi. Glede tega so na občini z informacijami še dokaj skopi.

Potrdili so nam le, da so pred letom dni začeli pogovore s potencialnim investitorjem iz Škotske. "Obiski investitorjev ter njegovih posrednikov v Sloveniji do sedaj še niso dosegli točke dokončne odločitve o umestitvi tega podjetja v našo lokalno skupnost. Kljub temu pa Občina Kočevje pospešeno spreminja občinski prostorski načrt, preko katerega bomo že letos zagotovili vzpostavitev nove industrijske cone z možnostjo priključitve na vse komunalne priključke v skupni izmeri 50 hektarjev in možno širitvijo na 120 hektarjev," so nam pojasnili v Občini Kočevje.

Novice: Na vidiku nova kriza - razno 13.12.12. hlodi, lesna industrija, zaga, drva, gozdarji, nakladalnik lesa, | Avtor: Shutterstock Fotografija je simbolična. Shutterstock
Dodali so, da oblikovanje te cone poteka v tesnem sodelovanju z družbo Slovenski državni gozdovi, saj naj bi na tem območju vzpostavili gozdno lesni center za celoten južni del države. "Na ta način bomo potencialnim investitorjem zagotovili dostop do lesnega masnega toka po ekonomskih cenah ter dosegli cilj tako podjetja kot resornega kmetijskega ministrstva v smislu nujne predelave lesa v lokalnem prostoru ter dodajanjem vrednosti in odpiranju novih delovnih mest," so za naš portal dodali na Občini Kočevje.

Poudarjajo, da se bo na ta način bistveno manj nepredelanega lesa iz Slovenije izvažalo v tujino. Na naše vprašanje, ali v domačem prostoru ne najdejo interesa za vlaganje, na Občini Kočevje odgovarjajo, da pogovori potekajo tudi s predstavnici potencialnih domačih investitorjev, o katerih ne želijo govoriti.

Z vprašanji glede potencialnega investitorja v slovensko lesno predelovalno industrijo smo se obrnili tudi na Ministrstvo za gospodarstvo in na družbo Slovenski državni odgovori, a v obeh primerih dobili podoben odgovor, da je še prezgodaj, da bi na to temo karkoli povedali.

"Da le ne bi zrušili domače industrije"

Direktor Gozdnega gospodarstva Novo mesto Andrej Kastelic je za prihod novega investitorja seveda slišal, a tako kot ostali o tem ne ve prav veliko. "Detajlno stvari ne poznam, menim pa, da so tuje investicije v državi seveda dobrodošle. Seveda s predpostavko, da gredo v pravo smer, torej da ne rušijo tudi tistega, kar v državi že dobro funkcionira. S prihodom močnih tujcev se trg lahko zruši," opozarja.

Direktor GG Novo mesto izpostavlja, da bi morali tuji investitorji predvsem dopolnjevati domačo undistrijo. "Upam torej, da bodo usmeritve tega investitorja takšne, da bomo z njim dobili neko dodano vrednost. Po mojem mnenju bodo nastopile težave, v kolikor bodo postavili veliko žago, recimo. Surovine namreč v Sloveniji ni na pretek, s prihodom velike žage bi imele male žage precej težav. In ravno te male dajejo ljudem kos kruha."

Podrta drevesa v Stranski vasi | Avtor: Katarina Klepec Katarina Klepec
Kastelic doda še, da bi v Sloveniji predvsem potrebovali nekoga, ki bi ponovno zagnal finalno predelavo les, pri čemer poudari, da predelave slabšega lesa pri nas sploh nimamo.

Vzpodbude gospodarstvu

Na Občini Kočevje na takšne bojazni še ne odgovarjajo, poudarjajo le, da dogovori s tujci potekajo v sodelovanju z družbo Slovenski državi gozdovi. Vsakršnih novih povpraševanj se vselijo, saj te obljubljajo nova delovna mesta.

Brezposelnost Občine Kočevje je svoj vrh dosegla januarja 2016, ko je bilo brezposelnih kar 25 odstotkov ljudi. Napori na področju prebujanja gospodarstva so vendarle že začeli dajati prve rezultate; aprila letos je bilo brezposelnih le še 17 odstotkov ljudi, trend kaže na dodatno zniževanje brezposelnosti.

Občina se trudi, poudarjajo, ustvariti čim bolj prijazno, prilagodljivo, sodelovalno in vsestransko podporno gospodarsko okolje. "To dokazujemo skozi zelo kratek odzivni čas občinske uprave, z razpisi občinskih proračunskih sredstev za neposredno spodbujanje gospodarstva ter s podporo podjetnikom pri prijavljanju njihovih projektov na različne razpise," sklenejo v občini.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • BojanBojan 22:07 21.maj 2017.

    Tržno gospodarstvo ali socializem?!

  • samo.jst 06:59 21.maj 2017.

    Iz Slovenije se trenutno prodajajo le surova debla... prihod tujca, ki bo dodajal vrednost lokalnemu lesu lahko le pozitivno vpliva na lokalno gospodarstvo.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 03:20 21.maj 2017.

    V kočevju ne vedo kaj narediti z lesom,podrejo drevo in ga odpeljejo v italijo,narediti kaj z njega bohnedaj