Slovenija
34 ogledov

V koprski občini zbiranje smeti dražje za kar 114 odstotkov

deponija smeti smetisce iStock Žurnal24 main
Z današnjim dnem bodo zbiranje, obdelava in odlaganje komunalnih odpadkov v koprski občini za 114 odstotkov dražji.

"Kot je znano, niso v koprski občini cen na področju ravnanja s komunalnimi odpadki zvišali vse od leta 2004, poleg tega pa so morali leta 2009 zapreti tudi osrednjo deponijo v Dvorih in izven območja občine poiskati drugega izvajalca, ob  tem pa so morali spoštovati tudi vse nove zahteve zakonodaje glede predelave odpadkov pred samim odlaganjem," so v sporočilu za javnost napisali na koprski občini in dodali, da vse te stroške do sedaj veljavna cena ni mogla pokriti.

"Kljub mnogim racionalizacijam procesa dela in zmanjšanju količin zbranih in prepeljanih odpadkov, predvsem pa  zaradi vse večjih zahtev zakonodaje (okoljska dajatev, določilo o brezplačni predaji zbiranja stekla, pločevink in plastiki, kritje stroškov prevoza za les, jogije, azbest…) stroški še naraščajo. Svoje so dodale številne državne uredbe, kot na primer uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom, ki je terjala ureditev novih ekoloških otokov ter nove biološke zabojnike, s tem da komunalnim podjetjem teh stroškov država ni priznala," pravijo.

Hoteli uveljaviti nižjo ceno, a zakonodaja ne dovoli

V občini so sicer želeli za gospodinjstva uveljaviti bistveno nižjo ceno, a jim je sedaj veljavna Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih javnih služb varstva okolja to onemogočila. V 12. členu uredba namreč prepoveduje razlikovanje cen. Do sedaj so bile cene javnih služb za gospodinjstva in za gospodarstvo lahko diferencirane. V občini upajo, da jim bo to diferenciacijo omogočila  predvidena sprememba uredbe.

Komentarjev 2
  • Scott 13:18 23.februar 2013.

    Pridno ločujte in dražje plačujte!Narobe svet?

  • Majkemi Kemimajk 07:29 23.februar 2013.

    http://www.mozillabux.com/?ref=krismozilla zaradite bez ulaganja registriraj se i gledaj reklame $ od 0,2$ dovedi prijatelje i zaradjuj putem njihovog clicka reklama isto 0,2 dobijete svoj link ,,novo u ponudi od mozille ...registracija putem gore linka ,isplate minimum $1 za više ovakih ...prikaži večh poslova http://scaleptc.blogspot.com/2013/02/blog-post.html