Slovenija
186 ogledov

“V Kopru druga pravila”

Davčna svetovalka Suzana Tokič meni, da koprski davčni urad podjetjem onemogoča Žurnal24 main
Davčni urad Koper. Podjetja naj bi oviral pri uveljavljanju pravic; Durs zanika.

Na koprskem davčnem uradu veljajo drugačna pravila kot na drugih davčnih uradih po Sloveniji, je izpostavila davčna svetovalka Suzana Tokič na srečanju predsednika vlade Boruta Pahorja s primorskimi gospodarstveniki. Na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs) očitke zavračajo.

300 prošenj za odlog plačila davka je letos prejel DU Koper, v vsem lanskem letu 750, predlani pa 300.

Nemogoči pogoji
Podjetja imajo namreč po zakonu o davčnem postopku možnost, da na pristojnem davčnem uradu zaprosijo za odlog plačila davčnega dolga za dve leti, oziroma da dolg poravnajo v največ 24 mesečnih obrokih. Za to morajo sicer dokazati, da bi zaradi razlogov, na katere ne morejo vplivati, nastala hujša gospodarska škoda.

“Žal pa kot davčna svetovalka ugotavljam, da se ta zakonska možnost v naši primorski regiji tako rekoč onemogoča,” opozarja Tokičeva. Po njenih besedah koprski davčni urad podjetjem v časih gospodarske krize ne prisluhne, temveč za odlog plačila davkov od njih zahteva močno bančno zavarovanje, kar je trenutno tudi skoraj nemogoče pridobiti. Davčna svetovalka je prepričana, da bi morali v okviru ministrstva za finance koordinirati izvajanje zakonodaje, da se tako različna praksa ne bi pojavljala v Kopru in drugod po Sloveniji.

Vloga kot zadnji poskus
“Vse več je primerov, da podjetja po tem, ko je bil že izdan sklep o izvršbi davčnih obveznosti, zaprosijo za odlog plačila. To pa ne zadrži postopka davčne izvršbe,” očitke zavrača Iztok Verdnik z Dursa. Kot zagotavlja, Davčni urad Koper ni nobena izjema. Zaradi težkega gospodarskega položaja se število prošenj za odlog, odpis oziroma obročno plačilo davčnih obveznosti zelo povečuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.