Slovenija
16 ogledov

V Kopru le na volišča

Gantar bo volitve predvidoma razpisal za 10. julij. (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Predsednik državnega zbora bo danes razpisal lokalne volitve v Mestni občini Koper.

Koprčani bodo tako na volitve odšli predvidoma 10. julija.

Včeraj je namreč začel veljati zakon o razpisu rednih lokalnih volitev v Mestni občini Koper, ki določa, da mora predsednik državnega zbora volitve razpisati dan po uveljavitvi zakona, torej danes.

Zakon sicer ustvarja pravno podlago za razpis volitev v Kopru, potem ko je razpis lanskoletnih lokalnih volitev odpravilo ustavno sodišče. Ustavno sodišče je namreč volitve v Kopru zadržalo zaradi zapletov pri ustanavljanju občine Ankaran. Državnemu zboru je ustavno sodišče naložilo, da mora občino Ankaran ustanoviti, kar pa poslankam in poslancem kljub večkratnim poskusom ni uspelo.

Ankarančani se čutijo prizadete
Vodja pobude za ustanovitev samostojne občine Ankaran Gregor Strmčnik pa je že napovedal, da bodo na ustavno sodišče vložili pobudo za ustavno presojo tako zakona kot odloka o razpisu volitev. Ustavnemu sodišču bodo tudi predlagali, da volitve v Kopru do končne odločitve začasno zadrži.

Zakon in odlok namreč po Strmčnikovih besedah močno odstopata od tega, kar je ustavno sodišče naložilo državnemu zboru, torej da ustanovi občino Ankaran in razpiše ločene volitve za Koper in Ankaran. Strmčnik še dodaja, da se Ankarančani čutijo prizadete, ker so napačno vpisani v volilni imenik v občini Koper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.