Slovenija
15 ogledov

V Kranju boj proti velikim izgubam

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Čebelarji nadaljujejo akcijo Ohranimo čebele. Danes s problematiko čebel in čebelarstva seznanjajo mimoidoče v Kranju. Naslednja akcija bo čez teden dni v Brežicah.

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je akcijo Ohranimo čebele začela že pred časom, do zdaj pa so jo uspešno izpeljali v Celju, Mariboru in Črnomlju. Kot pravijo na zvezi, so bile akcije "nadvse uspešne, saj nam je uspelo zbrati veliko podpisov v podporo peticiji, o našem prizadevanju za ohranitev čebel pa smo seznanili širši krog ljudi".

Povprečne izgube v odstotkih po regijah
Obalno-kraška: 41
Ljubljanska: 37
Goriška: 29
Podravska: 20
Jugovzhodna Slovenija: 18

Namen akcije je seznaniti čim širši krog ljudi s problematiko čebel ter pomenom ohranitve čebel. Poleg tega pozivajo k podpisu peticije – do zdaj so zbrali že skoraj tisoč podpisov. Več informacij lahko najdete na strani ohranimo-cebele.si.

Poginila četrtina čebeljih družin
Sicer pa je po podatkih zveze zadnje leto poginila kar četrtina čebeljih družin. Najvišje izgube so zabeležili v Obalno-kraški in Ljubljanski regiji; večina čebelarjev je družine izgubila pozimi. V Sloveniji smo v zadnjih treh letih izgubili več kot sto tisoč čebeljih družin.

"Zadeva je zelo zaskrbljujoča. Že Einstein je dejal, da bo človek preživel le še štiri leta po tem, ko bo čebela izginila z obličja Zemlje. Bojimo se, da nam kakšno leto že teče," je ob tem konec aprila dejal Boštjan Noč, predsednik ČZS, in najavil akcijo Ohranimo čebele, s katero želijo pripomoči k vsaj malo manjšim izgubam čebel.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.