Slovenija
22421 ogledov

"V kratkem naj bi dedovala, kako je s plačilom davka?"

tipska hiša Profimedia
Koliko davka boste plačali, je odvisno tudi od tega, v kateri dedni red spadate.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Jaz bi pa prosila za nasvet, kako je z davkom na dediščino? V kratkem naj bi podedovala del premoženja po mami (drugi del bo podedovala njena najboljša prijateljica). Zanima me, kako je z davkom v tem primeru? Je treba vložiti davčno napoved? Kot sem seznanjena, sama davka ne bom plačala? Hvala. 

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Ne, ni vam treba skrbeti, da bi morali vložiti davčno napoved. Davčnemu zavezancu, ki podeduje premoženje, od katerega se plača davek na dediščine (nepremičnine, premičnine ipd.), ni treba vložiti davčne napovedi, ampak se odmera davka izvrši ex offo, torej po uradni dolžnosti, na podlagi podatkov pravnomočnega sklepa o dedovanju, ki ga sodišče pošlje FURS-u.

Osnova za davek je sicer vrednost podedovanega premoženja na dan pravnomočnosti sklepa o dedovanju po odbitku dolgov, stroškov in bremen, ki odpadejo na premoženje, od katerega se plačuje ta davek. Pri premičninah se davčna osnova zniža še za dodatnih 5.000 EUR. Davčne stopnje pa so različne glede na dedni red.

Vi kot dedinja prvega dednega reda davka na dediščino ne boste plačali. Enako velja, da davka ne plača posvojenec, zakonec ali zunajzakonski partner pokojnika, zet, snaha, pastorek in oseba, ki je s pokojnim živela v registrirani istospolni partnerski skupnosti. Davek se prav tako ne plača, če se dedujejo le premičnine in te skupaj ne presegajo vrednosti 5.000 EUR. Oprostitev velja tudi za kmete, ki dedujejo kmetijska zemljišča.

Vaša prijateljica pa bo dolžna plačati davek na dediščino, in sicer po stopnji, ki velja za "druge osebe". Konkretno to denimo pomeni 1.200 EUR davka plus 16 % nad 10.000 EUR, če bo šlo za premoženje, vredno od 10.000 EUR do 50.000 EUR. Davek pa potem precej narašča glede na vrednost podedovanega premoženja. Če bo denimo prijateljica podedovala premoženje v vrednosti med 50.000 in 100.000 EUR, bo morala plačati davek v višini 7.600 EUR plus 20 % za vrednost nad 50.000 EUR, če pa bo podedovala premoženje v vrednosti med 100.000 in 200.000 EUR, pa bo davčna obveznost znašala že 17.600 EUR plus 25 % za vrednost nad 100.000 EUR.   

Zavezanec mora sicer plačati davek v 30 dneh od vročitve odločbe. Davek je prihodek občine in se plača na prehodni davčni podračun občine, referenca SI19 DŠ-98000.

mag. Boštjan J. Turk 

dezurni@styria-media.si                                                                    
                                                                                              
 

Komentarjev 11
  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:31 23.september 2023.

    To pojasnilo je nepopolno, ker v njem ni opozorila, da je priporočljivo, da dedič prvega reda, ki ni zavezanec za davek na dediščino, deduje pa nepremičnino, sodišču v postopku poda pravo tržno vrednost le te in ne špara na plačilu ...prikaži več sodne takse. Bolje, da navedeš par tisoč višjo, kot nižjo in odšteješ za sodno takso nekaj evrov več, kot pa, da bi pozneje ob prodaji nepremičnine, na razliko od prodajne cene in vrednosti dediščine za plačilo sodne takse, potem plačeval davek na kapitalski dobiček!

  • Naklonsky 17:02 23.september 2023.

    Mama ji naj uradno proda, bo davek le 2% če je bila mama lastnica več kot 10 let.

  • munja 15:55 23.september 2023.

    Če ta prijateljica ni premožna, ima takoj problem.