Slovenija
19 ogledov

V krizi je več tepenih

Nihče nima pravice, da udari, ponižuje, grozi in zastrašuje. (Foto: Barbara Mila Žurnal24 main
Varni hiši. Gorenjski sta polni. Prihajajo vse mlajše ženske. Zaradi naraščajoče socialne stiske na Jesenicah odpirajo nov materinski dom.

Kranj. Osemindvajsetletna Ana (ime je izmišljeno, op. p.) je štiri leta prenašala telesno in duševno trpinčenje svojega zunajzakonskega partnerja. Nasilje se je iz leta v leto stopnjevalo. "Ni me tepel po glavi, da se ne bi videlo, me je pa pretepal in brcal po vsem telesu. Prepovedal mi je hoditi v službo, me zasliševal in zasledoval na vsakem koraku. Pretepal me je tudi pred sinom, ki je star dve leti. Bila so obdobja, ko me je pretepal vsak dan. Nekega večera me je tako pretepel, da sem bruhala kri, in takrat se je v meni dokončno prelomilo," je o letih groze in strahu povedala Ana.

Gorenjski varni hiši
–- Od leta 2003 so pomagali 199 ženskam in 203 otrokom, ki so bili žrtve nasilja,
– najmlajši ženski je bilo 19, najstarejši 74 let,
– v varni hiši lahko ostanejo do enega leta,
– za pomoč ob nasilju pokličite telefonsko številko 051 200 083 ali pišite na spletni naslov: vh.gorenjska@siol.net.

Zdaj je skupaj z otrokom že pol leta v varni hiši. Išče službo in stanovanje. K bivšemu partnerju se, kot je dejala, ne bo več vrnila. Odločena je, da začne novo življenje. Brez nasilja. "Ženske, bodite močne, ne skrivajte nasilja in naj vam ne bo nerodno poklicati v varno hišo. Čim prej! Ni vam treba trpeti udarcev, saj si vsi zaslužimo lepo življenje," je dodala.

Hiši sta polni
Gorenjski varni hiši sta polni. V sedmih letih se je vanju pred nasiljem zateklo 200 žensk in prav toliko otrok. Bili sta nujni.

Socialna stiska pa je narekovala še materinski dom, ki ga bodo na začetku januarja odprli na Jesenicah.

V omenjenih varnih hišah so letos pomagali že 36 ženskam in 33 otrokom, ki so bili žrtve duševnega in telesnega nasilja.

Prihajajo vse mlajše
Vilma Regovc, vodja programa Varna hiša Gorenjske, je povedala, da se v hišo zatekajo vse mlajše ženske in da gospodarska kriza poraja še več nasilja. V zadnjem času pa kličejo tudi ženske, ki so se znašle v hudi socialni stiski in brez stanovanja. Zanje bodo na začetku januarja odprli materinski dom, v katerega bodo lahko sprejeli pet žensk in deset otrok. "Recesija je ljudi prizadela različno in potrebe po takem domu so velike," je dejala Regovčeva.

36 žensk s 47 otroki se je letos že zateklo v gorenjski varni hiši.

"Ne odlašajte"
V dveh varnih hišah pa lahko sprejmejo devet žensk in 26 otrok. "Ženske zelo dolgo odlašajo s tem korakom. Nekatere z otroki več dni preživijo v avtomobilih. Mi smo zadnja rešitev, ki jo izberejo, ko so zares ogrožene in si dobesedno rešujejo življenje. Zato ženske pozivam, naj ne odlašajo z odhodom v varno hišo, kjer se bodo lahko izognile neposrednemu nasilju in spoznale, da zmorejo odločati o svojem življenju," je poudarila Regovčeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.