Slovenija
72 ogledov

V Krki služijo na račun visokih cen

V Krki pravijo, da so cene njihovih zdravil primerjalno enake cenam podobnih zdr Žurnal24 main
Anonimka nekdanjih delavcev Krke, ki farmacevtsko družbo obtožujejo, da služi na račun oderuško visokih cen zdravil. Zdravilo proti povišanemu holesterolu pri nas več kot trikrat dražje kot na Poljskem.
Krkino zdravilo na recept proti povišanemu holesterolu atoris – 20 miligramov po 30 tablet – stane v slovenski lekarni 18,2 evra, na Poljskem pa preračunano 5,2 evra. Kot so pisale Finance, je cena Krkinega atorisa v Sloveniji triinpolkrat višja, Krkine septolete ali njen bilobil pa so v Sloveniji dražje za 186 oziroma 63 odstotkov.

Anonimni pisci so v pismu, ki so ga naslovili na ministra za zdravje Dorijana Marušiča in direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Sama Fakina, zapisali, da v Krki devet odstotkov prodaje ustvarijo v Sloveniji, ob tem pa "zamolčijo, da s tem zaradi oderuško visokih cen zdravil v Sloveniji" ustvarijo več kot 20 odstotkov dobička.

Kljub dejstvu, da so stroški izdelave zdravil v evropskih državah praktično enaki, pa so, kot še pišejo anonimneži, razlike v prodajnih cenah po posameznih državah ogromne.

"Pri tem pa ne odirajo le zdravstvene blagajne, celo pri zdravilih brez recepta, ki jih plačujemo iz lastnega žepa, so cene skrajno navite in izkoriščevalske," so še opozorili.

Krka spoštuje vse domače in tuje pravilnike o oblikovanju cen.
Krka d.d.

Poljski trg večji od slovenskega
"Oblikovanje cen zdravil je pomembno odvisno od obsega trga, ki je v primeru Poljske neprimerno večji od slovenskega," pojasnjujejo v Krki. Dodajajo še, da slovenskemu trgu ponujajo enkrat več izdelkov kot poljskemu, zato je razdrobljenost ponudbe v Sloveniji visoka, kar se odraža tudi v cenah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.