Slovenija
31 ogledov

V krvi so imeli "antifriz"

Znanstvenikom je uspel zelo avtentičen pogled v preteklost. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mamuti so v krvi imeli beljakovino, ki je njihova telesa zalagala s kisikom celo pri izjemno nizkih temperaturah.

Odkritje je bilo objavljeno v zborniku Nature Genetics. Znanstvenikom je uspelo oživiti različico beljakovine hemoglobina, ki je bil v krvi mamutov, piše BBC. Hemoglobin sicer skrbi za vezavo kisika v krvi, ta pa za energijske procese v mišicah.

Raziskovalci so ugotovili, da so mamuti v krvi imeli posebno različico hemoglobina, ki je omogočala, da se je kisik v kri sproščal tudi pri nizkih temperaturah. Mraz na splošno zavira sposobnost hemoglobina, da izloči kisik v kri. Brez te prilagoditve bi mamuti izgubili precej več energije, zaradi česar bi morali jesti več, če bi želeli preživeti.

Kot kri pravega mamuta
Nov je bil tudi sam proces pridobivanja hemoglobina iz več deset tisoč let stare DNK sibirskega mamuta. Iz delov DNK so znanstveniki naredili molekulo RNK (ta je podobna DNK in je ključna pri proizvodnji proteinov) in jo vstavili v bakterijo E. Coli.

Ta je nato povsem do potankosti proizvedla hemoglobin mamuta. Po besedah znanstvenikov vzorec ni nič drugačen, kot če bi šli nazaj v čas in ga vzeli iz živali same.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.