Slovenija
27 ogledov

V Lafargu so še kar sežigali

(Foto: Lafarge cement) Žurnal24 main
Okoljska inšpekcija je Lafargu izrekla ustno prepoved sežiga odpadkov, potem ko jih je presenetila z nenapovedanim obiskom. Macerl: To je edina prava odločitev.

Sežig po informacijah glavne okoljske inšpektorice Aleksandre Velkovrh v Lafarge Cementu že zaustavljajo.

S sodbo je bilo okoljevarstveno dovoljenje razveljavljeno in na podlagi tega smo morali ukrepati. Ustni odločbi mora v osmih dneh slediti še pisna. Ustna pa že velja od trenutka prepovedi.
Aleksandra Velkovrh, glavna inšpektorica za okolje

Kot je pojasnila Velkovrhova, pristojna inšpektorica za okolje Bernarde Čopar Sotenšek svojega prihoda v Lafarge Cement ni napovedala. "Ob prihodu so še sežigali odpadke; ko jih je uradno seznanila s sodbo in ko jim je z ustno odločbo prepovedala sežiganje odpadkov, pa so pristali, da bodo temu sledili in nato začeli z odstranjevanjem odpadkov," je razložila Velkovrhova. V Lafargu so po ustni odločbi inšpektorice zavrnili že prispeto pošiljko plastike in naročili transport za odvoz vseh gum, ki so bile pripravljene za sosežig.

"Sosežiga odpadkov ne bo več. Lafarge Cement bo temu sledil, v nasprotnem primeru je kazen od 75 tisoč do 125 tisoč evrov," je opozorila Velkovrhova in dodala, da je inšpektorat sodbo prejel v ponedeljek popoldan, tako da so potrebovali samo en dan za ukrepanje.

Ponoči naj bi nekdo streljal na stavbo Lafarga. Več TUKAJ.

"Edina logična poteza"
Uroš Macerl
iz Eko kroga je za zurnal24.si dejal, da je današnja odločitev inšpekcije edina prava odločitev, ki jo lahko sprejme: "Me je začudilo stanje, da mora inšpekcija nekaj dni proučevati odločitev sodišča. Odločitev je bila jasna, in sicer da se Lafarge Cementu odvzame dovoljenje."

"Ministrstvo za okolje in prostor bo sodbo upravnega sodišča dosledno upoštevalo in se odzvalo v predpisanem zakonskem roku," je za STA pojasnil minister Roko Žarnić.

Po mnenju Macerla sta za vse skupaj odgovorna Lafarge Cement, ki je "z napačnimi podatki zavajal", in Agencija RS za okolje (Arso), ki je "tem podatkom nasedla". "Glede na moje izkušnje z Arsom, moramo biti previdni," pa je Macerl odgovoril na vprašanje, ali je mogoče pričakovati, da tovarna po ponovni proučitvi Arsa spet dobi okoljsko dovoljenje.

"Mislim, da nas ta mesec čaka veliko dela," je zaključil sogovornik.

Kot je znano, je v petek upravno sodišče na tožbo predsednika Eko kroga Uroša Macerla Lafargu odpravilo okoljevarstveno dovoljenje, ki ji ga je 23. julija 2009 izdal Arso. Sodišče je še odločilo, da se zadeva vrne organu prve stopnje v ponovni postopek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.