Slovenija
30 ogledov

V lanskem letu s trga umaknili skoraj 2500 izdelkov

Od danes so dražji mleko in mlečni izdelki, olje in jajca. Dražje bo tudi meso, Žurnal24 main
Nadzorni organi v državah Evropske unije so v letu 2014 skoraj 2500 izdelkom - od igrač do motornih koles - preprečili vstop na svoje trge ali pa jih z njih umaknili, ker so potrošnikom nevarni.

Sistem hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu RAPEX zagotavlja, da se države članice in Evropska komisija med seboj hitro obvestijo o nevarnem neživilskem izdeleku, ki je bil umaknjen ali odpoklican s trga. Na ta način po vsej uniji sprejmejo ustrezen ukrep (prepoved / ustavitev prodaje, umik, odpoklic ali zavrnitev uvoza s strani carinskih organov), o čemer obvestijo tudi potrošnike, pojasnjuje pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

V lanskem letu je bilo v sistemu zabeleženih 2755 tovrstnih ukrepov, od tega nekaj več kot 2000 izdelkov, za katere so ocenili, da predstavljajo "resno tveganje". V sistemu trenutno sodeluje enaintrideset držav (vse članice EU ter Islandija, Lihtenštajn in Norveška).

Največ nevarnosti iz Kitajske

Na seznamu nevarnih izdelkov so se lani najpogosteje znašle igrače, odpoklicanih je bilo kar 650 izdelkov, ki sodijo v to kategorijo (28 odstotkov) ter oblačila, tekstil in modni izdelki (23 odstotkov vseh prijav). Obvestila so se najpogosteje nanašala na nevarnost poškodb, kemijsko nevarnost in nevarnost zadušitve.

Kitajska je v sistemu hitrega obveščanja še vedno na prvem mestu med državami porekla. Lani je bilo kar 64 odstotkov vseh nevarnih izdelkov s kitajskim poreklom.

Slovenija je lani v sistem RAPEX prijavila 24 nevarnih izdelkov, kar je za malenkost manj kot leto pred tem.

Komentarjev 2
  • erikkk 17:20 24.marec 2015.

    Upam da bodo nadzorni organi Evropske unije tako pridni tudi pri preprečevanju uvažanju gensko pridelane hrane ...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:25 24.marec 2015.

    "bilo 64 odstotkov vseh nevarnih izdelkov s kitajskim poreklom." To je v bistvu mal glede na to da je 90% izdelkov vsaj v polproizvodnji narejenih na Kitajskem.