Slovenija
46 ogledov

V laseh zaradi hospica

V prvi Hiši hospic v Sloveniji, ki so jo na Hradeckega cesti v Ljubljani odprli Žurnal24 main
Kdo je kriv? V Bolnišnici Sežana so užaljeni, ker jih društvo Hospic krivi za to, da hiša hospica še ni zaživela.

Ljubljana. “Ne gre za neodločenost ali zavlačevanje naše bolnišnice,” trdi Silvana Šonc, direktorica Bolnišnice Sežana, prek katere bi tekla zdravstvena oskrba bolnikov v ljubljanski Hiši hospic. “Tudi če bila že oblikovana ekipa za izvajanje zdravstvene nege, te dejavnosti do pridobitve dovoljenja Hiše hospic za delo ne bi in tudi ne bomo začeli izvajati,” dodaja. Izjave Tatjane Fink, predsednice Slovenskega društva Hospic (SDH), da hiša ne zaživi zaradi sežanske bolnišnice – ta še ni sestavila ekipe, ki bi oskrbovala na smrt bolne, čeprav je ministrstvo za zdravje zagotovilo sredstva –, se Šončevi zdijo zavajajoče oziroma neresnične.

Ministrstvo je Hiši hospic za letos zagotovilo 519 tisoč evrov za zdravstveno nego za 26 bolnikov, a ker v SDH vztrajajo, da je teh lahko največ 12, hiši pripada 239 tisoč evrov. V sežanski bolnišnici pa so izračunali, da s tem zneskom ne bi pokrili niti plač minimalne ekipe; izšlo bi se, če bi bilo v hiši vsaj 17 bolnikov. Zato so, tako Šončeva, SDH prosili, naj prouči možnosti in način, da se pokrije manjkajoči del sredstev.

Po besedah Finkove je bolnišnica od njih zahtevala 70 tisoč evrov, a jih nimajo, zato pričakujejo, da jih bo zagotovilo ministrstvo za zdravje. Tam pa pravijo, da Hiši hospic dodatnih sredstev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ne morejo zagotoviti, saj bi to pomenilo nadstandardno obravnavo, kar posledično pomeni neenakost zavarovancev.

Ni jih bilo na sestanek
Šončeva pojasnjuje, da izvajanja zdravstvene nege v Hiši hospic takoj ob decembrski zagotovitvi sredstev niso začeli zato, ker SDH ni imelo pripravljenega ekonomskega elaborata oziroma poslovnega načrta, pa tudi program dela je bilo treba temeljito dodelati. “SDH dejavnosti v Hiši hospic ne more izvajati samostojno, ker za to nima ustreznih dovoljenj, vsaj po nam doslej znanih podatkih,” pravi Šončeva.

Danes o sanaciji
Streha
. Streha nove Hiše hospic pušča. Kaj je narobe in kakšna sanacija je potrebna, naj bi izvedeli danes – po besedah direktorice JSS MOL Jožke Hegler je namreč sklican sestanek z izvajalcem Lesnino Inženiringom, na katerem bodo določeni ukrepi za sanacijo strehe in terminski načrt. Stroške sanacije bo plačala Lesnina Inženiring.

 

Sestanek na ministrstvu za zdravje, na katerem bi poskusili najti rešitev, je bil sklican v ponedeljek, “a se ga predstavniki Hospica niso udeležili in prav tako niso sporočili predloga za nadomestni termin”, povedo na ministrstvu.

“Denar ni bil nakazan”
Šončeva nam na vprašanje, ali se res nameravajo umakniti iz projekta, kot meni Finkova, ni odgovorila. Poudarila je, da denarja za Hišo hospic še niso dobili, saj Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije sredstva nakaže šele po opravljeni storitvi.

V SDH pa težko pričakujejo tudi pravilnik o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev, ki naj bi bil že napisan, a še ni objavljen. Na njegovi podlagi bodo lahko zaprosili za delovno dovoljenje za psihosocialno oskrbo na smrt bolnih. Prijavljali bi se lahko tudi na razpise ali za opravljanje koncesije paliativne oskrbe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.