Slovenija
47 ogledov

V Laškem in Unionu odpustili sto delavcev

Laško in Union Reuters
Nov lastnik je v torek odpustil po 50 delavcev v pivovarnah Laško in Union. 15 so jih prezaposlili, 20-im so ponudili novo pogodbo na drugem delovnem mestu.
Pivovarni Laško in Union sta v torek odpustili po 50 delavcev, približno 15 delavcev so prezaposlili k drugim delodajalcem, 20 pa so ponudili novo pogodbo na drugem delovnem mestu v pivovarnah, so danes za STA povedali v Pivovarni Laško.

Podjetniška sindikata obžalujeta, da je bilo stališče uprav pivovarn, da se k reorganizaciji pristopi nemudoma in v največji možni meri, zavedajoč se vseh morebitnih posledic.

Število delovnih mest ni bila obveza

Spomnili so, da se je Heineken res zavezal, da bo ohranil proizvodnjo piva na lokacijah v Laškem in Ljubljani, da bo tri leta spoštoval kolektivno pogodbo in ohranil trenutni obseg pravic ter raven udeležbe zaposlenih pri upravljanju. Ni se pa obvezal, da bo ohranil število delovnih mest.

Obljubili so samo poslovanje v skladu s strategijo podjetja, ki je že prej predvidevala zmanjševanje delovnih mest. "Je pa zdaj jasno, da pod vodstvom novega lastnika vse poteka zelo hitro," so zapisali v podjetniških sindikatih.

Za odpravnine 6,5 mio evrov

Pojasnili so tudi, da je Heineken za odpravnine po podjetniški kolektivni pogodbi in za odškodnine delavcem namenil 6,5 milijona evrov, vendar ta znesek ne bo v celoti pristal v žepih odpuščenih delavcev, saj so davčne obremenitve podjetij v takšnih primerih izjemno visoke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • izRODEk 21:39 14.april 2016.

    1941 je bilo kar nekaj Slovencev, ki so trdili, da so Nemci fajn, da je dobro, da so prišli in bodo naše firme spravili v red. Pa veste, kako se je končalo.Na podlagi česa mislite, da bo zdaj kaj ...prikaži več drugače?SF/SN!

  • BojanBojan 23:07 13.april 2016.

    Groza, ne, novinarčki...Ko so pa konec prejšnjega stoletja v Litostorju odpustili 3000 delavcev, v MB TAMu pa 2000, niste pa nič pisali o grozotah brezposelnih... A niste smeli? Zgodbe o uspehu?Sedaj jih gre pa 50 na ...prikaži več cesto, pa vsi v luft!A ste tudi kdaj pisali o strukturi zaposlenih? Pa kdo je vse službe dobil...za prodajo vode z dodatki?

  • Žurnalček 18:57 13.april 2016.

    Pejte jokat k Šrotu , državo na mir pustite !