Slovenija
20 ogledov

"V ledeni vodi je prav prijetno"

Zimsko potapljanje
1/3
Nino Verdnik
Zimski potop. Poklicna potapljaška enota se je urila v zamrznjeni hoški gramoznici.

“Voda ima tri stopinje Celzija. Pod ledom je tako topleje kot zunaj,” je po svojem prvem potopu pod zaledenelo gladino povedal Danijel, član Poklicne gasilske enote (PGE) Maribor.

Adrenalin na polno

Torkovo mrzlo vreme je potapljaška enota poklicnih gasilcev na zamrznjeni hoški gramoznici izkoristila za urjenje v posebnih razmerah. Ekipa, ki je sicer sestavljena iz 21 potapljačev, je bila nekoliko manjša, saj so se razdelili v dve skupini. Da je med takšnim treningom tudi veliko adrenalina, so nam povedali vsi, ki so se v toplem šotoru pripravljali na potop.

“Takšne vaje so namenjene pridobivanju znanja za posredovanje v zimskih razmerah, ko gre zares; je pa takih intervencij malo,” je pojasnil Aleš Ciringer, poveljnik PGE Maribor. Nazadnje naj bi posredovali pred dobrim letom, ko je ob cesti Maribor–Dravograd v Dravo z avtomobilom zapeljala 79-letna ženska.

“Da bi kdo utonil, ker se mu je vdrl led, pa ne pomnim že vsaj 20 let. Takrat smo pod ledom iskali starejšo žensko, ki je prečkala jezero pri Hrastovcu. Res je tudi, da so ljudje bolj ozaveščeni, pa tudi mladi so pozimi raje za računalnikom, kot da bi počeli vragolije na snegu ali ledu,” je dodal Ciringerjev kolega, ki je potapljanje nadzoroval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.