Slovenija
4 ogledov

V Lekarni Ljubljana za sto milijonov evrov nepravilnosti

Za štiri sporne galenske izdelke namerava Lekarna Ljubljana pridobiti dovoljenja Žurnal24 main
Nekaterim uslužbencem so nepravilno določili osnovno plačo in delovno uspešnost, nepravilnosti so bile tudi pri napredovanju.

Računsko sodišče je Lekarni Ljubljana izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja v letu 2011. Zavod je po ugotovitvah sodišča pri nakupu materiala kršil predpise o javnem naročanju v znesku najmanj 101.471.575 evrov.

Številne napake

Revizija računskega sodišča se nanaša na leto 2011. Sodišče je Lekarni Ljubljana izreklo tudi mnenje s pridržkom glede računovodskih izkazov. V nekaterih primerih namreč niso obračunali amortizacije v skladu s predpisi in so zato konec leta 2011 izkazali za 734.145 evrov prenizko vrednost opredmetenih osnovnih sredstev in za 667.017 evrov prenizek presežek prihodkov nad odhodki iz prejšnjih let ter za 67.128 evrov prenizek presežek prihodkov nad odhodki leta 2011, ugotavlja sodišče.

31. decembra 2011 je bila tako vrednost osnovnih sredstev v glavni knjigi za 5.973 evrov višja od vrednosti osnovnih sredstev v registru osnovnih sredstev. Dolgoročne finančne naložbe in obveznosti za dolgoročne finančne naložbe pa so bile previsoke za 7.450 evrov, ker zavod ni pravilno določil zneska prevrednotenja finančne naložbe. Zavod nekaterih prihodkov in odhodkov za leto 2011 ni pravilno razmejil na dejavnost javne službe in tržno dejavnost, je tudi ugotovilo računsko sodišče.

Ker Lekarna Ljubljana med revizijskim postopkom ni odpravila vseh ugotovljenih nepravilnosti, je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora zavod izkazati popravke za nepravilno obračunano amortizacijo in ukrepe za odpravo nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plač, so sporočili s sodišča.

Jaklič: Sodišče odločalo v prid zdravstvenim lobijem

Marko Jaklič, ki je bil do aprila letos predsednik uprave Lekarne Ljubljana, je v odzivu zapisal, da je poročilo "sramota za računsko sodišče in dokaz, kako lobiji obvladujejo zdravstvo".

"Glavni očitki se nanašajo na nakup zdravil v višini več kot sto milijonov evrov, za katere je Lekarna Ljubljana pod mojim vodstvom izvedla tri ali štiri javna naročila, na katera se ponudniki niso prijavili. Gre za več kot očiten dogovor med njimi, zaradi česar je proti njim uvedla postopke tudi agencija za varstvo konkurence," pojasnjuje Jaklič.

V primeru Lekarne Ljubljana računsko sodišče po Jakličevem mnenju ni upoštevalo načela gospodarnosti poslovanja in je v ščitenju lobijev odločalo birokratsko.

To po njegovem mnenju potrjujejo tudi rezultati Lekarne Ljubljana iz leta 2011. Takrat je bilo 5,3 milijona evrov dobička pred davki, hkrati pa so se ljubljanske lekarne uvrstile med sedem najboljših zaposlovalcev in bile med finalisti zlate niti. "Poudarjam, negativno mnenje smo dobili samo zato, ker smo poslovali racionalno v dobro skupine Lekarna Ljubljana, mimo posrednikov," je zaključil.

Petrovič Jakličeve očitke zanika

Prvi namestnik predsednika računskega sodišča Jorg Kristijan Petrovič zavrača očitke Jakliča, da je poročilo sodišča dokaz, kako lobiji obvladujejo zdravstvo. Petrovič poudarja, da se sodišče vedno odloča v skladu z mednarodnimi standardi. Pričakuje pa ukrepe Mestneobčine Ljubljana, ki je ustanovitelj lekarne.

Petrovič je poudaril, da je izrek mnenja vedno vezan na obseg ugotovljenih nepravilnosti ali napak pri računovodskih izkazih. Računsko sodišče pa izreče negativno mnenje, če gre pri ugotovljenih nepravilnostih za prevladujoč vpliv na poslovanje.

Več kot 100 milijonov evrov, kolikor zdravil je Lekarna Ljubljana kupila v nasprotju z zakonodajo o javnih naročilih, je velik znesek v poslovanju Lekarne Ljubljana, pojasnjuje Petrovič. Zato je računsko sodišče tudi izreklo negativno mnenje. "O kakšnih drugih vplivih je težko govoriti. Jih ni," je poudaril Petrovič.

Kje je presežek?

"Računsko sodišče je z omenjeno revizijo potrdilo naše sume, da se v Zavodu Lekarne Ljubljana posluje precej po domače. Še več, prepričani smo, da bi do podobnih ugotovitev prišli tudi v morebitni reviziji za leto 2012. Nenazadnje Zavod Lekarna Ljubljana na leto obrne 120 milijonov evrov, kar Jankovićevi mestni blagajni zagotovo ne ostane neopaženo," opozarjajo v svetniški skupini SDS. Pričakujejo, da bo MOL zahteval revizijo tudi za leti 2012 in 2013.

Župana Zorana Jankovića v svetniški skupini sprašujejo, ali Jaklić zanj še ostaja "prototip 'izjemnega direktorja', kot je še konec 2012 zatrjeval v javnosti". Zanima jih tudi, kje se nahaja presežek prihodkov Lekarne Ljubljana.


Komentarjev 5
  • allstarr111 23:31 01.avgust 2013.

    Ne čakaj na njih, ker imajo trenutno probleme z LAČNIMI OTROCI, ki zaradi krize niso dobili obljubljenih ajfonov 5 in tablic, kot je bilo obljubljeno.

  • zztop 21:56 01.avgust 2013.

    Čakamo na komentar predvsem PS - ovčic, ali bolje rečeno zokijevih. A ni to pod njegovim zlatim Jakličem ratal?. Njegov vikend še tud stoji, a, ne da. In ni panike za kocke in shode. Mariborski radarji so imeli ceno 13 ...prikaži več miljonov ta zadeva 100 . To je slovensko pravo, za vse enako.???

  • stela 13:20 01.avgust 2013.

    100 mio??!!!!???? Nobenih rezov v plače in druge dohodke ne bi blo treba, če bi pregledali vsa javna naročila in sprejeli ustrezne sankcije.....banda