Slovenija
18105 ogledov

"V lekarni nisem mogel plačati zdravil ..."

Mastercard
1/3
Mastercard
"Ko sem prišel v lekarno po zdravila, nisem mogel plačati s kartico Mastercard. Kasneje sem ugotovil, da je problem, ker sem nekaj kupil na obroke na kartico in ti za cel znesek nakupa, ne samo za obrok, znižajo limit. To ni noben nakup na obroke," je jezen naš bralec.

Banke imajo to praviloma jasno napisano na svojih spletnih straneh, a je vprašanje, koliko potrošnikov to pred nakupom dejansko prebere.

"Stranki se v primeru, da se odloči za nakup na obroke s kartico z odločenim plačilom za znesek nakupa rezervira kartični limit. Slednji se sprošča glede na poplačilo obrokov. Ker so trgovci opozorjeni, da morajo pred nakupom na obroke s kartico stranko o tej značilnosti nujno obvestiti, pritožb ne beležimo," pravijo na NLB.

To je zelo pogosta izbira

Če stranka o storitvi sprašuje na banki, jo na to opozori bančnik. Če stranka izpolnjuje kriterije, lahko zaprosi za povišanje kartičnega limita, še pravijo v NLB, kjer ugotavljajo, da se njihove stranke "pogosto odločijo za nakup na obroke s plačilnimi karticami z odloženim plačilom, saj je enostaven, brez dodatne papirologije ali poti. Predvsem pa za tako plačilo na obroke ni nobenih stroškov kot tudi ne obresti." NLB omogoča do 24 obrokov, plačilo na obroke je možno s karticami Mastercard, Visa ali Karanta.

NKBM za plačilo na obroke zaračuna 1,40 evra za vsak obrok, kar pri plačilu na 12 obrokov pomeni 16,80 evra dodatnih stroškov. V primeru 400 evrov vrednega nakupa je to 4,2 odstotka nakupa.

brezstična kartica plačilo | Avtor: Profimedia Profimedia

Število obrokov pa stranka določi tako, da v roku ene ure odgovori na varnostno SMS sporočilo, vpiše število obrokov in varnostno kodo iz sporočila. To pomeni, da je treba imeti vključeno tudi varnostno SMS sporočilo, ki stane en evro na mesec. Na ta strošek je treba računati v večini bank, kjer se število obrokov določi z odgovorom na SMS sporočilo.

Najdražji obrok kar 1,80 evra

Podoben kot pri NKBM je sistem pri SKB banki, kjer obrok stane 1,50 evra, pri Unicredit 1,80 evra, pri Sparkasse, kjer je treba na SMS odgovoriti v pol ure, pa se vsak obrok zaračuna 99 centov. V Sberbank se obrok zaračuna 50 centov. Tudi pri Delavski hranilnici se plačilo na obroke določi v odgovoru na varnostno SMS sporočilo (naročnina nanj stane 50 centov na mesec), dodatnih stroškov pa ne zaračunavajo.

Na obroke je načeloma mogoče razdeliti zneske nad 40 oziroma 50 evrov, nekatere banke imajo določeno, koliko najmanj mora znašati obrok.

Pozor pri turističnih agencijah

"Največkrat se potrošniki pritožijo zaradi dodatnih stroškov, ki jim jih zaračuna trgovec zaradi plačila na obroke, najpogosteje gre za turistične agencije," o plačilu na obroke s plačilno kartico pravi Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije.

"Konkretnih podatkov o plačilih na obroke nimamo, sklepamo pa, da potrošniki uporabljajo kartice z odloženim plačilom tudi v ta namen. Nakup na obroke je sicer eden bolj ugodnih načinov za odlog plačila - poleg letne članarine za ustrezno kartico z odloženim plačilom, uporabnik plača še strošek obrokov, ki je pri večini bank dober evro. Uporabnik lahko na obroke opravi nakup v višini prostega odobenega limita, ki se nato z odplačilom obrokov sprošča. Tako kot pri vseh oblikah zadolžitve oziroma prenosa dolga v prihodnost, svetujemo previdnost in nadzor nad porabo, da se dolgovi ne nakopičijo," opozarja Alina Meško.

Nakupov na obroke manj kot desetina

"Najpogosteje Slovenci pri nakupih še vedno uporabljamo klasične debetne kartice, gotovino in kreditne kartice. Nakupi na obroke prek kreditnih kartic z odloženim plačilom predstavljajo manj kot desetino nakupov, običajno pa gre za nakupe izdelkov višje vrednosti," pravijo v Big Bangu. Opažajo, da so kupci dobro seznanjeni s pogoji, ki jim jih omogoča izbrani način plačila oziroma jim jih omogoča njihov ponudnik. "Kot trgovec ne moremo vedeti, kakšen paket ima vsak posamezni kupec pri svoji banki, kakšen limit in kakšni so njegovi mesečni prihodki," še dodajajo.

Nakup na obroke s kartico je občasno lahko dobra rešitev, a po njej ne posegajte prepogosto.

Alina Meško, Zveza potrošnikov Slovenije

V Big Bang trenutno za nekatere izdelke omogočajo tudi nakupe na obroke z 0 odstotno efektivno obrestno mero in z odloženim 3-mesečnim plačilom. "Med možnostmi so tudi razrezana cena na do 24 obrokov, brezobrestni kredit, Leanpay, plačilo s kriptovalutami, operativni lizing in plačilo z različnimi kreditnimi oziroma plačilnimi karticami," pravijo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • fowler 21:08 07.januar 2020.

    Tisti, ki tega sistema ne razumete, se bojite zlorab oz. vam je veliko 1 evro obresti na mesec, raje poslujte z gotovino in denarjem pod blazino... Ne mislim nobenega žalit oz. podcenjevat, ampak vsak naj se odloči po svojih močeh ...prikaži več in prepričanjih... Je pa pohvalno s strani avtorja članka, da ga je objavil in s tem opozoril na določene prednosti oz. slabosti takšnega poslovanja...

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 06:01 07.januar 2020.

    Aja, pa še tole: NKBM teh obročnih plačil nikjer ne prikazuje (recimo v Bank@Net-u), tako da si vpliv na mesečni limit lahko samo predstavljaš ali pa sam računaš. Vidiš mesečni odtegljaj in to je vse. Koliko še imaš za odplačat ...prikaži več - kdo bi vedel... Se je pa za vprašat, ali je pri tem NKBM samo nesposobna ali pa ima kaj za bregom (manipuliranje v večjo porabo denimo).

  • rogixl 19:36 06.januar 2020.

    Ne vem v čem je tu problem, le da nekateri delajo budale iz sebe.