Slovenija
40 ogledov

V letu 2011 padec BDP

Največji padec BDP med državami je glede na prvo četrtletje 2008 zabeležila Esto Žurnal24 main
Slovensko gospodarstvo se je v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo za 2,8 odstotka, v celem letu pa se je BDP zmanjšal za 0,2 odstoka, kažejo podatki Sursa.

Karmen Hren iz Statističnega urada RS je povedala, da je zdaj že jasno, da je Slovenija spet v recesiji.

Pojasnila je, da je padec rasti posledica zunanjega povpraševanja, ki postaja cedalje šibkejše. Tudi drugje v EU se gospodarske razmere slabŠajo. Drug razlog pa je domaČe troŠenje, ki se je konec leta bolj zmanjŠalo. Padec je bil kar 4,5 odstoteN.

Manj so troŠila gospodinjstva (za dva odstoka) in država (za 2,5 odstotka). V šolstvu in zdravstvu padca trošenja ni bilo, ampak to ni nadomestilo padca. Za 12 odstotkov so se pa znižale tudi investicije. Investicije v osnovna sredstva se še vedno zmanjšujejo, vendar manj, pri investicijah v stanovanjsko gradnjo se to se naprej zmanjšuje.

Lani pozitivna dva četrtletja

V lanskem prvem četrtletju je bila gospodarska rast po podatkih statističnega urada na letni ravni 2,2-odstotna, zatem pa se je v drugem četrtletju upočasnila na 0,8 odstotka in v tretjem četrtletju se je obseg BDP, prilagojen za vplive sezone ter delovnih dni, zmanjšal za 0,1 odstotka.

Ob neupoštevanju sezonskih vplivov in učinka delovnih dni je bil padec gospodarske rasti v tretjem lanskem četrtletju na letni ravni 0,5-odstoten. V zadnjem lanskem četrtletju pa se je gospodarstvo skrčilo za 2,8 odstotka.

Na letni ravni se je tako po podatkih Statističnega urada RS BDP zmanjšal za 0,2 odstotka.

UMAR bil preoptimističen

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je še konec januarja v svoji zimski napovedi gospodarskih gibanj ocenil, da je rast obsega BDP v letu 2011 znašala 0,5 odstotka.

Evropska komisija je minuli teden v vmesni gospodarski napovedi ocenila, da je Slovenija lani zabeležila 0,3-odstotno gospodarsko rast. Po njenih napovedih je bila rast BDP v Sloveniji v tretjem četrtletju lani rahlo negativna, za lansko zadnje četrtletje pa je pričakovati še večji zdrs.

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je prav tako konec januarja ocenila, da je Slovenija lani beležila 0,4-odstotno rast. Banka Slovenije je v svoji lanski jesenski napovedi znižala napoved lanske gospodarske rasti v Sloveniji na 1,3 odstotka.

Leta 2010 je gospodarska rast dosegla 1,4 odstotka, potem ko se je leto prej obseg BDP Slovenije skrčil za osem odstotkov.

Komentarjev 1
  • Stolp 11:09 29.februar 2012.

    Zelo slabo! Pa ne mi spet nekateri Janšo not mešat! Podatki so za lansko leto ko so bili na oblasti tisti, ki so vse zafurali.Sicer pa tudi Janša, če se bo maksimalno potrudu ne bo mogel kar takoj narediti čudeža.