Slovenija
15 ogledov

V letu dni izrekli za slabe štiri milijone evrov glob

Tahograf FURS
Finančna uprava je v dobrem letu dni pregledala več kot 3500 vozil . Največ kršitev so zabeležili pri prevoznikih iz drugih držav Evropske unije.

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je po 11. juliju 2014 opravila nadzor nad 100.614 delovnimi dnevi voznikov oziroma pregledala 3578 vozil. Mobilne enote so se osredotočile na potencialno nevarne voznike, ki huje kršijo pravila ur vožnje in obveznega počitka ter ogrožajo varnost drugih udeležencev v prometu.

V prvem letu nadzora je bilo odkritih 3932 kršitev, največ pri prevoznikih iz drugih držav članic EU (57 odstotkov), sledijo tuji prevozniki iz tretjih držav (31 odstotkov), predpise najmanj kršijo domači prevozniki s sedežem v Sloveniji (12 odstotkov).

Odkritih je bilo 170 manipulacij s tahografi, pri katerih gre največkrat za kršitve podjetij, ki sama vgrajujejo naprave za manipuliranje. Največ kršitev je bilo zaradi prekoračitve neprekinjenega časa vožnje, prekoračitve dnevnega časa vožnje in nezadostnega dnevnega počitka, nezmožnosti predložitve zapisa aktivnosti za tekoči dan oziroma za 28 dni ter zaradi zlorabe tahografa, tahografskega vložka ali vozniške kartice.

Zaradi kršitev je FURS 43 voznikom začasno odvzel vozniško dovoljenje, 106-tim so odvzeli prometno dovoljenje, 135 voznikom so odredili izredni pregled zapislovalne opreme v pooblaščeni delavnici, 30-tim so odvzeli voznikovo kartico, izrekli pa so tudi 2604 denarnih glob v skupnem znesku 3.940.362 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.