Slovenija
24 ogledov

V letu in pol nič storjenega

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Leto in pol mineva, odkar so delavci Steklarske nove izvedeli, da jim podjetje ni plačevalo prispevkov. V tem času se ni zgodilo čisto nič, opozarja predsednik sindikata Neodvisnost Drago Lombar.

Kakšna pravna država sploh je Slovenija, se sprašuje več kot 200 delavcev Steklarske nove, ki že leto in pol čaka na popravilo krivic. In ravno pojem pravna država so danes Konfederacija novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, predstavnik bivših zaposlenih delavcev steklarne Stjepan Miklavžič in predstavnik odvetniške pisarne Čeferin Blaž Kovačič Mlinar postavili v ospredje na novinarski konferenci.

Zgodba še zdaleč ni zaključena
Lombar je na današnji novinarski konferenci izpostavil: obljube Boruta Pahorja in pristojnih ministrov niso bile izpolnjene, problem Steklarske Nove pa je na splošno v Sloveniji postal nekaj vsakdanjega. "Po zadnjih informacijah znesek neplačanih prispevkov v pokojninsko blagajno presega 300 milijonov evrov," je dejal.

Do danes se ni zgodilo praktično nič, niti za tiste, ki že izpolnjujejo pogoje, da bi šli v pokoj, za tiste, ki so imeli beneficirano dobo.
Drago Lombar, ob prvi obletnici uvedbe stečaja

V času, ko Steklarska nova ni plačevala prispevkov v pokojninsko in zdravstveno blagajno (med 2005 in 2008), je podjetje v posredni državni lasti kot direktor vodil Mihael Kolar, predsednik nadzornega sveta pa je bil Boštjan Roman Zgonc. Na začetku 2008 je vodenje podjetja prevzel Teo Pajnik.

Proti vodstvu Steklarske nove je v imenu oškodovancev Kovačič Mlinar vložil kazensko ovadbo. Celjsko okrožno državno tožilstvo jih je zavrnilo, češ da niso našli znakov kaznivega dejanja (oškodovanec ni dokazal, da delodajalec namerno ni plačeval prispevkov). Zato so se obrnili še na ustavno sodišče, ki je konec lanskega leta pobudo za oceno ustavnosti pokojninskega zakona zavrglo. Ob obletnici uvedbe stečaja je predstavnik delavcev Božidar Hrup napovedal, da bodo vložili skupinsko tožbo zoper državo. Poudaril je, da za stečaj družbe niso odgovorni delavci, temveč  "nesposobno vodstvo, ki pa ga je postavila država".

Delavci imajo težave
Nekdanji zaposleni Steklarske Nove opozarjajo, da imajo zaradi neplačanih prispevkov težave pri upokojevanju z benificirano delovno dobo, prav tako so prikrajšani pri dohodnini. Na davčni upravi so jim namreč dohodnino obračunali na podlagi bruto plač.

Dvakrat so vložili tožbo proti takratnemu predsedniku uprave, obakrat jih je sodišče zavrnilo. "Dobili smo tri mnenja, dve tožbi, dve razsodbi ... Vsaka stvar je bila popolnoma različna. Če državni zbor razsodi tako, ustavno sodišče tako, spet drugo sodišče drugače – kaj naj potem sploh še rečemo?" se sprašuje Drago Lombar iz Neodvisnosti.

 "Kaznivo dejanje je bilo storjeno s tem, ko prispevki niso bili plačani, pa bi morali biti," vztraja Kovačič Mlinar.

Zahtevajo nove preiskave
Na okrajnem sodišču v Šmarju pri Jelšah so zato že vložili predlog za opravo posameznih preiskovalnih dejanj. Sodišče naj zasliši nekdanja direktorja in stečajnega upravitelja ter opravi poizvedbe na pristojnem davčnem uradu, zakaj je dovolil odlog plačila prispevkov. Na tej osnovi se bodo odločili, ali bodo zoper odgovorne v podjetju in na davčni upravi vložili obtožni predlog. "Menimo, da je prav, da tudi državni organi v primeru svojih malomarnih odločitev enkrat odgovarjajo," je dejal Kovačič Mlinar.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.