Slovenija
361 ogledov

V Ljubljani bodo letos praznične lučke prižgali teden prej

Nameščanje lučk Žurnal24 main
Uslužbenci Javne razsvetljave Ljubljana že tri tedne po prestolnici na drevesa in fasade nameščajo praznične lučke. Letos so z montažo začeli dva tedna prej kot prejšnja leta.

"Mi to delamo že tretji teden. Običajno smo lučke začeli nameščati zadnji teden oktobra, letos pa malo prej, ker se bo tudi novoletna razsvetljava prižgala malce prej," pojasnjuje Matjaž Podboršek, ki pri ljubljanski javni razsvetljavi skrbi za praznično okrasitev. 

Lani so v Ljubljani lučke prižgali 3. decembra, letos jih bodo en teden prej, najverjetneje 27. novembra, da ujamejo že prvo adventno nedeljo. 

Samo na smreko na Prešernovem trgu jih gre 10 kilometrov

"Običajno smo z montažo začeli zadnji teden v oktobru, priprava v delavnici pa se začne že začetek septembra. Montaža torej skupaj traja okoli sedem tednov, po navadi si vzamemo en teden za rezervo, za če nas slučajno preseneti slabo vreme," še pravi Podboršek. 

Pred montažo v delavnici preverijo, če vse lučke gorijo. Ko so prižgane, je v mestu zvečer vedno dežuren eden od zaposlenih na javni razsvetljavi, ki preverja delovanje lučk na fasadah, drevesih, skulpturah … 

Na vprašanje, koliko lučk imajo v skladišču odgovarja, da ne ve natančno. Jih pa gre samo na smreko na Prešernovem trgu okoli deset kilometrov, koliko jih je po vsej prestolnici si lahko potem takem predstavljate. 

Na naše poročanje se je na Twitterju že odzval Jani Möderndorfer

Predstavniki Turizma Ljubljana pa so potrdili, da se bodo lučke prižgale v petek, 27. novembra.

Komentarjev 10
  • d 16:23 31.oktober 2015.

    noben trgovc ne da pistole na glavo ko kupujes ... ce so ljudje ovce in zapravjo za bedarije svojo placo so pac ovce in nobene lucke prej in kasnej jim ne bodo pomagale

  • motorcki 22:29 30.oktober 2015.

    drugo leto bodo že za 1.november,da trgovci izmolzejo od ljudi še zadnji cvenk

  • Lavdan 19:58 30.oktober 2015.

    Z ozirom da tudi to postavljanje in demontaža veliko stane, predlagam da jih več ne ugašajo. Če ni kruha naj bodo vsaj igre.