Slovenija
20 ogledov

V Ljubljani odprli prvi vrt za slepe

1/9
Žurnal24 main
Na Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana so odprli vrt čutil. Center je pomembna pridobitev za otroke s senzornimi težavami, ki bodo tukaj lahko vadili orientacijske sposobnosti.

Ravnateljica zavoda Katarina Šimnic je ob odprtju poudarila, da gre za edinstven primer krajinske arhitekture pri nas.

Ena pomembnejših pridobitev je Vrt za slepe, ki je posebnost tako v slovenskem kot v širšem regionalnem prostoru, saj na relativno majhnem prostoru združuje vse prepotrebne elemente učnega poligona za slepe in slabovidne.
Center za pomoč slepim in slabovidnim

 

S tem centrom želijo "za ciljno populacijo slepih in slabovidnih v vseh starostnih obdobjih zagotoviti kvalitetno in celovito podporo, ki jim bo omogočala lažje in kvalitetnejše vključevanje v družbo."

Učni poligon za orientacijo in mobilnost je namenjen osvajanju osnovnih veščin: učenje samostojnega gibanja v širšem in ožjem okolju; ugotavljanje, po katerem materialu hodijo; kako premagati stoječe in viseče ovire; orientacija s pomočjo zaznavanja različnih zvokov in vonjev, sprehajanje po gozdni učni poti ...

Na vrtu je tudi zvočni kotiček z igrali in učilnico za tip; učilnica z vodo, kjer otroci s tipom prepoznavajo gibanje vode ter njeno reakcijo z različnimi materiali; učilnica za tip in vonj, kjer prepoznavajo različne rastline in otroško igrišče.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.