Slovenija
26974 ogledov

V Ljubljani vse več kriminala, to so storilci

policija Saša Despot
Na območju Policijske uprave Ljubljana so policisti zaznali kar 14-odstotno povečanje tatvin.

Policisti so preiskali večje število kaznivih dejanj, 22 storilcem so odvzeli prostost, osumljeni so 72 kaznivih dejanj. Vsi osumljenci so bili privedeni k preiskovalnim sodnikom. 

Največ dejanj je bilo preiskanih na območju centra Ljubljane, med njimi so trije oboroženi ropi, pri tem so osumljenci oropali trafike. Na območju Grosuplja in Ivančne Gorice so preiskali šest vlomov v cerkve. Po prijetju osumljencev teh kaznivih dejanj ne zaznavajo več.

Večina storilcev je Slovencev

Dve tretjini storilcev kaznivih dejan so državljani Slovenije, pojasnjujejo na Policiji. Ostalo tretjino predstavljajo državljani BiH, Srbije, Alžirije in Maroka. 

Za zagotavljanje varnosti policija izvaja usmerjene poostrene nadzore, na obremenjena območja pa je napotenih več policistov. Eno od bolj obremenjenih varnostnih območij je območje Metelkove, saj se tam zadržuje veliko število oseb in tam obratuje več gostinskih lokalov. Policija na tem območju izvaja poostrene nadzore.

Na območju Ljubljane so zaznali 100 prekrškov povezanih s prepovedanimi drogami. Policija se, kot so navedli, zaveda problematike s področja prepovedanih drog, zaradi česar izvaja aktivnosti za preprečevanje nedovoljene trgovine s prepovedanimi drogami tako v smislu posamične preprodaje kot organiziranih tovrstnih kaznivih dejanj, izvaja pa tudi aktivnosti za odkrivanja prekrškov s tega področja. "Do tovrstne kriminalitete imamo ničelno toleranco, saj se zavedamo, da negativno vpliva na splošno kriminaliteto in s tem povezanimi kaznivimi dejanji, kot so tatvine in podobno ter tudi na zdravje ljudi," pravi Martin Rupnik, vodja sektorja kriminalistične policije.

Povečano varnostno tveganje zaradi zgostitve prosilcev za azil

Zbiranje prosilcev za mednarodno zaščito so zaznali na javnih mestih, kot so parki in avtobusna postaja, je povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce v sektorju uniformirane policije Policijske uprave Ljubljana Matjaž Kondardi. Okrepljeno sodelujejo z azilnimi domi, pomemben akter pridobivanja podatkov pa so tudi varnostne službe.  Na vseh kritičnih mestih, kjer je varnostna problematika večja, izvajajo poostrene nadzore v uniformi kot v civilu, tako podnevi, kot ponoči, zagotavljajo.  

Policisti žrtve kaznivih dejanj in očividce pozivajo k prijavi dejanj, saj hitra prijava omogoča boljšo preiskavo dogodkov. Prijavijo lahko na policijskih postajah, na telefonski številki 113 in anonimni telefonski številki.

Eno bolj obremenjenih območij tudi območje Viča. "Smo na ravni petletnega povprečja, splošnega povečanja ni," pravi Rupnik. Poudarili so, da okrepljeno sodelujejo z azilnimi domi, pomemben akter pridobivanja podatkov pa so tudi varnostne službe. Na kritičnih točkah varnostne ukrepe izvajajo tako podnevi kot ponoči. 

Na kritičnih mestih, kjer je varnostna problematika zahtevnejša, izvajajo poostren nadzor z večjim številom policistov, tako v uniformi kot v civilnih oblačilih. Vključena je tudi rezervna sestava policije, po potrebi pa tudi policisti iz drugih krajev.

 

Komentarjev 58
  • Željko 18:27 23.september 2023.

    Ker nas vi nesposobni policaj ne morete varovat bi bilo pametno da se lahko potem sami ne da smo na koncu preganjani tisti ki se hočemo zaščititi

  • Stane Adamič 08:48 23.september 2023.

    Inženirji, doktorji in vesoljski strokovnjaki, to vsi vemo pa če se levičarji razpihnete. Ne govoriti, da smo Slovensci, ja sem pa tja, večinoma pa so inženirji iz drugih držav.

  • Avatar Leon
    Leon 08:14 23.september 2023.

    Večina storilcev je Slovencev.....tudi sostorilci so Slovenci ,ki ne opravljajo svojega dela na policiji . Kako varne o naše ulice ?