Slovenija
3228 ogledov

V Ljubljani Rockefellerjeva loža najvplivnejših posameznikov z vsega sveta

Predsednik ECB Jean-Claude Trichet je zmerno optimističen. (Foto: John Tys) Žurnal24 main
V Ljubljano prihajajo Jean-Claude Trichet, nekdanji šef Evropske centralne banke, nekdanji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, trije nekdanji predsedniki držav, šest nekdanjih predsednikov vlad ter kopica politikov in ekonomistov.

Ljubljana bo ta konec tedna gostila letno evropsko srečanje Trilateralne komisije, zasebne organizacije, ustanovljene na pobudo Davida Rockefellerja. Rdeča nit srečanja bo gospodarska prihodnost Evrope v luči 10-letnice propada investicijske banke Lehman Brothers, s čimer se je uradno začela finančna kriza, ki je zajela ves svet.

Na srečanju, ki ga bo gostil evropski član predsedstva Trilateralne komisije Jean-Claude Trichet, tudi bivši predsednik Evropske centralne banke, pričakujejo več kot 200 članov in gostov. Člani Trilaterale, teh je 390, se srečujejo enkrat letno, na srečanju pa izmenjajo poglede in razpravljajo o najpomembnejših trenutnih izzivih naše družbe, so sporočili iz Gorenja.

Srečanje se bo v petek začelo s Trichetevim nagovorom, goste bosta pozdravila tudi premier Marjan Šarec in slovenski član Trilaterale, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Na sprejemu bo goste sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Po mnenju predsednika ECB Jean-Clauda Tricheta tudi naslednji mesec ne bo prišlo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Pripravili smo res izjemen tridnevni program, ki bo odlična osnova za kakovostno in odprto razpravo med člani," je dejal Trichet in dodal: "Govorili bomo o ključnih temah za prihodnost Evrope, od migrantske krize do čezmejnega sodelovanja, ki je zastalo zaradi strahu pred morebitnimi globalnimi trgovinskimi vojnami."

Trichet pričakuje vneto in konstruktivno razpravo, ki bo predstavljala kakovosten vpogled v dogajanje svetu in bo osnova za usmerjanje ekonomskih in družbenih politik prihodnosti. "Takšnih, ki bodo koristile vsem," je dodal.

Bobinac je ob tem izrazil zadovoljstvo, da letošnje srečanje Trilaterele gosti Slovenija. "To srečanje je izjemna priložnost, da Slovenija okrepi svojo vlogo vodilne države v regiji in kot pomembna igralka v svetovnem gospodarstvu. Ne samo, da bo to odličen dogodek za več kot 200 izjemnih posameznikov, članov Trilaterale, ki se bodo srečanja udeležili, temveč tudi za goste, ki bodo imeli dostop do najbolj vplivnih in najbolje obveščenih posameznikov na svetu," je dejal.

Trilaterala od ustanovitve leta 1973 svetovnim voditeljem iz politike, poslovnega sveta in civilne družbe omogoča platformo za odprt dialog.

Slovenija je članica Trilaterale od leta 1998, ko je član postal Marko Voljč, takratni predsednik uprave NLB. Voljč je bil član Trilaterale do leta 2017, ko je predsedstvo Trilaterale za njegovega naslednika izbralo Bobinca, ki je hkrati postal tudi član izvršnega odbora Trilaterale.

Marko Voljč | Avtor: Delo Delo

Slovenija je leta 2014 dosegla še en mejnik, ko je Žiga Vavpotič, danes predsednik upravnega odbora podjetja Outfit7, postal član prve evropske skupine v okviru štipendijskega programa Davida Rockefellerja, ki deluje v okviru Trilaterale. Tri leta za tem se mu je v programu pridružil še en član iz Slovenije, in sicer Mark Boris Adrijančič iz podjetja Uber.

"Tako je Slovenija postala ena izmed najbolj zastopanih in najbolj aktivnih držav glede na število prebivalcev v Trilaterali. Organizacija letnega srečanja v Sloveniji je tako naslednji korak pri vzpostavitvi položaja države v tej globalno pomembni organizaciji," so še navedli v Gorenju.

V Ljubljano pridejo tudi nekdanji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, trije nekdanji predsedniki držav, šest nekdanjih predsednikov vlad ter kopica politikov, ekonomistov in filozofov.

President of the European Commission Jose Manuel Barroso attends a news conferen | Avtor: President of the European Commission Jose Manuel Barroso attends a news conferen President of the European Commission Jose Manuel Barroso attends a news conferen
Med njimi Nigel Higgins iz vrha družbe Rothschild&Co, Jacob Frenkel, prvi mož JPMorgan Chase International, nekdanji generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer, zloglasni psiholog Jordan Peterson, nekdanji italijanski premier Mario Monti, šef bančne skupine KBC Thomas Leysen, nekdanji šef EBRD Jean Lemierre, slovenski profesor na ameriški univerzi Stanford Jure Leskovec in tako dalje in tako dalje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • maresem 07:51 15.november 2018.

    Poserjem se jim na glavo.

  • miki1234 07:43 15.november 2018.

    Vsi tile, ki prihajajo v Ljubljansko "Rockefellerjevo" ložo so možakarji so na nivoju kuharic. Pokvarjeni so sicer isto kot njihovi šefi, ki so med tem na kavici v Monacu. Sami oderuhi zaradi katerih je večina človeštva pahnjeno na rob životarjenja. ...prikaži več Tisti, ki se bo družil z njimi je isto pokvarjen.

  • kokodajsarica 01:08 15.november 2018.

    A lahko uganem kam taco molijo politiki skupaj z bankirji. Sej ne da bi našteval, evo eno: 1. Kdo printa denar za obresti dolžniškega denarja?