Slovenija
31 ogledov

V ljubljanskem UKC še trije poškodovanci balonarske nesreče

V ljubljanskem UKC ne spoštujejo predpisov za preprečevanje širjenja prašičje gr Žurnal24 main
V UKC Ljubljana še vedno zdravijo tri poškodovance iz balonarske nesreče, ki se je konec avgusta zgodila na Barju. Dva se zdravita na oddelku za opekline, eden pa na travmatološkem oddelku.

Predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na kirurški kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Uroš Ahčan je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so imeli bolniki, ki so jih po balonarski nesreči sprejeli na oddelku za opekline, večinoma težke opekline. To pomeni, da so imeli opečeno zelo veliko površino kože, opekline so bile globoke, opečena so imeli tudi dihala, kar po njegovih besedah oteži potek zdravljenja, saj takšnemu bolniku grozi odpoved več organov. Poškodovanci so imeli sicer tudi druge težke poškodbe, kot so zlomi hrbtenice in okončin.

Najhujše opekline je imela ženska, ki je pozneje zaradi zapletov tudi umrla. Opečenih je imela 65 odstotkov celotne površine kože. Dva opečena so zaradi polne zasedenosti intenzivnega oddelka za težke opekline prestavili v UKC Maribor, tudi bolnika, ki je imel opečenih 60 odstotkov celotne površine kože. Zaradi zapletov je pozneje umrl. Drugi moški, ki je bil pripeljan v UKC Maribor, bo po Ahčanovih besedah predvidoma prihodnji teden šel v domačo oskrbo. Predvidoma danes pa bodo iz celjske bolnišnice odpustili mladega moškega, ki se je tam zdravil po nesreči, je še dodal.

Zdravljenje zelo drago

Ahčan je spregovoril tudi o stroških zdravljenja bolnikov s hudimi opeklinami. Zelo dragi so po njegovih besedah kožni nadomestki, ki jih nameščajo na opekline. Kožni nadomestek v velikosti enega odstotka kožne površine, ki predstavlja dlan z iztegnjenimi prsti, stane dva tisoč evrov. Poleg tega potrebujejo veliko krvi, plazme ter preiskav, ki jih opravljajo na inštitutih.

V ZDA zdravljenje osebe s kritičnimi opeklinami stane 350 tisoč dolarjev oziroma oskrbni dan stane med tri in pet tisoč dolarjev. V UKC Ljubljana oskrba bolnika s hudimi opeklinami stane okoli okoli 80 tisoč evrov, od zavarovalnice pa dobijo 61 tisoč evrov. V Sloveniji sicer letno obravnavajo med 11 in 17 tisoč bolnikov z opeklinami. Okoli petina jih je otrok do 15. leta starosti. Vsako leto obravnavajo tudi od 10 do 20 bolnikov, ki imajo kritične opekline.

A Ahčan opozarja, da stroški bolnišničnega zdravljenja pomenijo samo od pet do 20 odstotkov vseh stroškov zdravljenja kritično opečenega, vsi ostali stroški pa so povezani z zunajbolnišnično rehabilitacijo in resocializacijo. Rehabilitacija bolnikov s kritičnimi opeklinami je namreč po njegovih besedah zelo dolga. Ker so posledice telesne in tudi psihološke, naj bi predvidoma kmalu ustanovili društvo za pomoč bolnikom z opeklinami, ki bi skrbelo za podporo takšnim bolnikom.

Po nesreči potrebe po novi opremi

Ahčan je danes tudi opozoril, da so se ob ob zadnji nesreči pokazale tudi potrebe po novi opremi na oddelku. Med nesrečo so jim namreč določene aparature za oskrbo bolnikov posojali. "Zdravnikom je zelo težko stalno prositi in klicati dobavitelje, ki že tako nimajo rednih plačil, ter zbirati medvedke in zamaške za nabavo nujno potrebne opreme. Ob tem, da vidimo, da je v Sloveniji dovolj denarja in dovolj slabih naložb, ki se merijo v milijardah," je dejal. Sicer pa so se z vodstvom UKC dogovorili, da bodo dobili sredstva za prenovo kožne banke in hidroterapije ter za obnovo inštalacije na oddelku, ki so ga odprli leta 1973.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.